Nemcsak Minszkben volt fagyos a hangulat, a görög adósságról sem sikerült megállapodni szerdán

külföld
2015 február 12., 05:39

Nem született megállapodás Görögország és az euróövezet többi pénzügyminiszterének szerda éjszakai, brüsszeli egyeztetésén. A görög pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz ennek ellenére elégedetten távozott, szerinte a tanácskozás jó volt. Ő bízik abban is, hogy hétfőn már meg is állapodhatnak.

Varufakisz szerint "sok érdekes vélemény" hangzott el szerdán. Ő úgy érezte, hogy haladtak is, pedig ő volt az, aki elutasította még a közös közleményt is, amiben pedig nem is a megoldásról, csak a megoldáshoz vezető útról írtak volna valamit az eurócsoport miniszterei.

Ennek része lett volna egy mondat, ami szerint az új görög kormány vállalja kötelezettségei teljesítését a hitelezőkkel szemben. Pont ez az, amit az új görög kormány határozottan elutasít.

Az új görög kormány elutasítja a görög adósságrendezésre korábban kidolgozott, a görög kormánytól költségvetési megszorításokat és a jellemzően újraelosztáson alapuló görög gazdaság átalakítását váró programot. A többi uniós ország viszont ettől teszi függővé a 240 milliárd eurós pénzügyi segélyprogram folytatását.

A szerdai egyeztetésen több uniós miniszter jelezte, hogy ragaszkodnak az előző görög kormánnyal aláírt megállapodás betartásához, vagyis patthelyzet van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.