Független szakértők brüsszeli jelentése szerint kiváló az Ökotárs munkája

POLITIKA
2015 február 13., 14:58
comments 144

Szerdán publikálta az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus Iroda Brüsszelben a 16 támogatott országban működő civil programokról szóló félidős értékelő jelentését. (A Magyarországról szóló rész a 28-47. oldalon olvasható.) Ezt független, külsős szakértők készítették el 2014 második felében helyszíni látogatásokkal, interjúkkal és kérdőíves vizsgálatokkal.

Eszerint kiváló választás az Ökotárs vezette négytagú konzorcium, mert az alapítványok függetlenek, tapasztaltak, jó a stratégiai látásmódjuk, a szakmai nívójuk és az elkötelezettségük. Szemben a magyar kormány állításával, a külsős bolgár-amerikai cég, a CREDA Consulting Ltd jelentése szerint a támogatások elosztása professzionális és teljesen átlátható volt.

A külső szakértők szerint a finanszírozott projektek megalapozottak voltak, a célok és eszközök pedig letisztultak és egyértelműek. Külön kiemelik a magas színvonalú elvárásokat a pályázatok megnyeréséhez és a valódi versenyt a szervezetek között.

A jelentésben kritikák is voltak: a kis szervezeteknek további fejlesztés kell, és az első körben makroprojektekre előirányzott költségkeretek túlzottan ambiciózusak voltak a hazai szektor kapacitásaihoz képest, ezért itt maradt pénz (amit későbbi felhívásokra csoportosítottak át).

Az értékelés szerint Magyarországon a kormány a civil szervezetek megfélemlítésére törekszik, az illiberális demokrácia ideológiája és a politikailag motivált vizsgálatok pedig hátráltatják az emberi jogok érvényesüléséért és az átláthatóságért folytatott küzdelmet. Nagyon fontos a program kormánytól való függetlenségének fenntartása, ennek pedig az a biztosítéka, hogy az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium kezeli továbbra is a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeit – zárul a jelentés.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt