Magyarellenes transzparenst vetettek be román rögbiszurkolók a kolozsvári névvitában

2015 február 15., vasárnap 14:40
125

Magyarellenes transzparenssel tüntetett a szurkolók egy csoportja szombaton a Kolozsvár Arénában tartott Románia-Spanyolország rögbimeccsen, amelyet az Európai Nemzetek Kupája keretében rendeztek meg – írja a Főtér.ro kolozsvári portál.

A szurkolók egy fekete színű transzparenst feszítettek ki az egyik lelátón, amire fehér festékkel románul azt írták:

„A név Cluj-Napoca – vagy elfogadjátok, vagy elmentek innen.”

A felirat arra a civil kezdeményezésre reagál, hogy írják ki magyarul is Kolozsvár nevét a város bejáratainál. Az ügyben egy hollandiai magyar egyesület nyert pert alapfokon a román többségű polgármesteri hivatal ellen. De a hivatal fellebbezése után a másodfokon eljáró bíróság úgy ítélte meg, hogy a holland alapítványnak nincsen felperesi minősége a kolozsvári magyarokat érintő ügyben.

Az ítélet nyomán a Musai-Muszáj (a musai a muszáj román megfelelője) civil kezdeményező csoport kiáltványt hozott nyilvánosságra, amiben ezer pert ígért a város vezetése ellen. A Főtér.ro szerint a felirat arra a civil kezdeményezésre is reagálhat, ami a város hivatalos román nevéből elhagyná a Napoca tagot.

Kolozsvár román nevét 1974-ben elnöki rendelettel módosította Nicolae Ceausescu kommunista diktátor Cluj-ról Cluj-Napocára. A névmódosítással a kommunista rezsim a románok kolozsvári őshonosságának a tudatát akarta erősíteni. A város helyén a római korban a Napoca nevű település állt. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt