56-ot ellenforradalomnak nevező, frissen felújított emlékhelyet koszorúz meg Putyin Budapesten

történelem
2015 február 16., 13:35
comments 993

"Örök hála és dicsőség a szovjet hősöknek, akik az 1956 októberi ellenforradalomban életüket áldozták a magyar nép szabadságáért"

- ez, és hasonló frissen gravírozott feliratok is olvashatók a Fiumei sírkert felújított szovjet parcellájában, ahová koszorúzni megy - kizárólag az orosz sajtó kíséretében - Vlagyimir Putyin elnök kedden délután háromkor.

Az Index járt a helyszínen, ahol már napok óta készítik elő Putyin látogatását, pár méterenként térfigyelő kamerákat állítottak fel, óriási a rendőri készültség.

A parcellában több mint 7000, Magyarország területén elesett orosz katona van eltemetve. Két éve kezdtek a fűvel benőtt 1,5 hektáros rész felújításához, egy orosz milliárdos anyagi támogatásával. 2014 végén adták át a parcellát, kikövezett utakat alakítottak ki, padokat helyeztek el, és a második világháborúban elesett katonák mellé visszakerültek az 1956-os, fekete, tetejükön vörös csillagos obeliszkek is, az eredeti, 1956-ot ellenforradalomnak beállító, az azt leverő szovjet katonákat hősként kezelő, de újonnan kifényesített feliratukkal.

photo_camera Fotó: Hazafias Népfront

2013-ban már kapott kérdést ezzel kapcsolatban Hende Csaba. A szovjet emlékművek ellen egyszerre harcoló, Putyint viszont lelkesen ünneplő Jobbik képviselője, Staudt Gábor érdeklődött arról, hogy mi lesz az 1956-ot ellenforradalmazó feliratokkal. Hende azt válaszolta, hogy a magyar–orosz kormányközi hadisírgondozó vegyes bizottság 2013-as májusi, budapesti ülésén a minisztérium jelezte, hogy a hadisíron olvasható felirat sérti az alaptörvényt. Még javaslatot is tettek egy új szövegre, ami ez lett volna: "Az 1956. évi események során elesett szovjet katonák emlékére". Az oroszok nem reagáltak a magyar javaslatra, ezért fél évvel később megint próbálkozott a HM, a jelek szerint teljesen feleslegesen.

1992. november 11-én Budapesten Borisz Jelcin orosz elnök egyébként megkövette a magyar nemzetet az 1956-os szovjet beavatkozás miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.