Putyin látogatása miatt megint címlapsztori lett Orbánból

POLITIKA
2015 február 17., 11:10
comments 134

Bár az EU 2014 decemberi találkozóján határozottan megtiltották az ilyesmit, Orbán Viktor kedden mégis kétoldalú találkozón fogadja Vlagyimir Putyint, írja mai vezető anyagában a Financial Times.

Az EU amúgy a héten először ismerte el hivatalos okiratban, hogy Oroszország hadserege Ukrajna területén harcol - a találkozók tilalmát is az ukrán válság miatti szankciók részeként rendelték el.

A cikk szerint még a magyar tisztviselők is elismerik, hogy a találkozó időpontját és témáit Moszkvából diktálták. Ennek ellenére azt is állítják, hogy Orbán

  • nem próbál közvetíteni az ukrán válságban;
  • nem fogja elítélni a szankciókat, amiket korábban elítélt;
  • nem fog semmi, világpolitikailag jelentős témát felvetni.

Orbán maga szerint csakis Paksról és Magyarország gázellátásáról akar tárgyalni. Utóbbiról azért, mert lejár a húsz éve kötött - és igen előnytelen - hosszútávú szerződés, amit ő valamiért minden áron meg akar hosszabbítani, bár erre a hozzáértők szerint semmi szükség. Orbán a rezsicsökkentés fenntarthatóságával érvel, de valójában az orosz gáz az olajár zuhanása miatt ígyis-úgyis olcsóbbá válna, írja az FT Deák Andrásra hivatkozva.

Az oroszok azért választhatták Magyarországot úticélul, mert Orbán korábban bírálta az EU szankciós politikáját, lelkendezett az időközben lefújt Déli Áramlatért és

felvett 10 milliárd euró hitelt az oroszoktól, hogy aztán orosz atomerőműre költse, amit oroszok építenek majd.

Az az Orbán, jegyzi meg a lap, aki egész politikai karrierjét annak köszönheti, hogy 26 éve élő adásban követelte az orosz csapatok távozását Magyarországról. Most pedig fogadja Putyint, aki a látogatásán megkoszorúzza az 56-os forradalmat - illetve, az emlékmű felirata szerint ellenforradalmat - leverő szovjet katonák emlékművét. (Via FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.