Integet majd Kim Dzsongunnal Orbán Viktor a Vörös téri dísztribünről?

POLITIKA
2015 február 18., 13:26
comments 257

(FRISSÍTÉS: Időközben kiderült, hogy a sajtótájékoztató tolmácsa hibázott, és Putyin nem Orbán miniszterelnököt, hanem Áder János köztársasági elnököt hívta meg a moszkvai buliba, így neki kell elgondolkodnia a részvételen. Minden érintett elnézését kérjük - B.M.)

A legszebb feudális hagyományoknak köszönhetően Vlagyimir Putyin keddi budapesti látogatásán - számos egyéb kínos lépés mellett - arról is gondoskodott, hogy vazallusa a következő hónapokban végig kellemetlenül érezze magát. Ezt egy egyszerű meghívással érte el: nyilvánosan közölte Orbán Viktorral, hogy szívesen látja őt Moszkvában a II. világháború lezárásának 70. évfodulójára rendezett ünnepségen.

A minden évben május 9-én a moszkvai Vörös téren megrendezett esemény ugyanazt a forgatókönyvet követi évtizedek óta, legfeljebb vörös csillagból lett valamivel kevesebb. Az ország vezetői és barátaik megszemlélik, ahogy végigvonul előttük az orosz fegyveres erők és haditechnika legjava, gyakran a helyi baletthagyományokhoz méltó koreográfiával.

photo_camera A 2014-es ünnepi díszszemle. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ MIKHAIL KLIMENTYEV

Az utóbbi években az ünnepség egyre grandiózusabb lett, ahogy az egyre autokratikusabb Putyin-rezsimnek egyre jobban szüksége lett arra, hogy a világot és saját alattvalóit is elkápráztassa Oroszország erejével. A 70. évforduló pedig még nagyobb hepajnak ígérkezik. Az Oroszországban Nagy Honvédő Háborúként ismert II. világháború megnyerése a szovjet/orosz nemzeti identitás egyik legfontosabb alappillére. Ez a minimum, amit a körülbelül 25 millió szovjet emberáldozat, amibe Hitler legyőzése került, megérdemel.

A győzelem napján tartott katonai parádé meghívóit mindig aszerint osztogatták, hogy éppen ki volt Moszkva barátja a világban. A szovjet évtizedekben a szocialista elvtársak integettek a dísztribünról, az utóbbi húsz évben pedig a demokratikus skálán ide-oda ingadozó Oroszország aktuális szövetségesei. A 70. évforduló dísztribünje különösen rangos vendégeket kívánna, csak most az a gond, hogy az orosz vezetés ma a világ jelentős része számára vállalhatatlanul ciki. Különös tekintettel azokra az európai országokra, amelyek 1939 és 45 között az oroszokkal együtt szenvedték végig a világháborút.

Hónapok óta folyik a spekulálás azon, hogy 2015 május 9-én ki vállalja a közös szereplést Putyinnal. Az már biztos, hogy Barack Obama nem lesz ott, de azon még megy a vita, hogy az USA milyen szinten képviselteti magát a Vörös téren, ha egyáltalán. Dalia Grybauskaite litván elnök is közölte, hogy ő nem lesz ott, Edgars Rinkevics lett külügyminiszter pedig azt vetette fel, hogy az Európai Unió tagállamainak közös döntést kellene hozniuk arról, hogy ki menjen el Putyinnal ünnepelni.

Az EU legnagyobb országainak vezetői sem döntötték még el, hogy menjenek-e Moszkvába. Hallgat Francois Hollande és hallgat David Cameron, és Angela Merkel német kancellár sem nyilatkozott még, pedig ő már többször részt vett hasonló ünnepségeken Moszkvában. Cserébe viszont biztosan ott lesznek olyan, a II. világháborúban kisebb szerepet vállaló országok vezetői, mint a kínai és a vietnami elnökök, és állítólag maga Kim Dzsongun is.

Az észak-koreai diktátort Putyinék meghívták az ünnepségre, és ő állítólag meg is ígérte a részvételét. Azért csak állítólag, mert Észak-Korea esetében soha, semmi sem biztos, és az is elképzelhető, hogy hiába mond először igent, az utolsó pillanatban mégis lemondja a részvételt.

Ha Kim Dzsongun tényleg elmegy Moszkvába, az különösen nehéz helyzetbe hozza a Putyin miatt csak a kezüket tördelő országokat. Az orosz elnök kínos, de a II. világháború lezárásának 70. évfordulója van akkora ünnep, amiért félre lehet tenni az aktuális sérelmeket. Putyin is elment 2014-ben a normandiai partraszállás 70. évfordulóját ünneplő franciaországi megemlékezésre, ahol Obamától Merkelig mindenki megjelent.

Kim Dzsongun viszont tényleg annyira vállalhatatlan, hogy vele senki nem szeretne közös dísztribünön fotózkodni. Megkérdeztük Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnököt, hogy Orbán Viktor elfogadta-e Putyin meghívását, amire azt a választ kaptuk, hogy:

Még nem tudjuk. Természetesen Orbán Viktor külföldi útjairól ezután is időben tájékoztatni fogjuk a sajtót.

Orbán különösen nehéz helyzetben van, hiszen az EU vezetői közül ő az egyetlen, aki Putyin barátságát nemcsak bírja, de még kérkedik is vele. A meghívás nyilvános bejelentése után nehéz lesz elsunnyogni a nyilvános válaszadást, ami különösen kellemetlen lehet, ha a lett javaslatnak megfelelően a többi európai vezető közösen úgy dönt, kihagyják a moszkvai bulit. Ebben az esetben Orbán Viktornak egészen egyértelműen választania kellene Európa és Putyin között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.