Valakinek az a feladata a Médiahatóságnál, hogy számolja a káromkodásokat a ValóVilágban

Van durvább feladat, mint pingvinek közé menni postásnak, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapján hétről hétre követhető, hogy

a román joghatóság alá tartozó RTL 2 csatornán futó Való Világ 7 valóságshow adásaiban mennyi trágárság, meztelenség, szex, alkoholfogyasztás és dohányzás jelenik meg.

Mivel az RTL Klub 2 Romániába van bejegyezve és a műsorszámok késő este mennek, az NMHH olyan sokat nem tud tenni az egész ellen, de barométerüknek elsődleges célja,

a kiskorúak védelmében a hatósági vizsgálatokon túlmutató módszerekkel megragadja, valamint szemléltesse a műsorban megjelenő aggályos tartalmak és ezek nézettségi trendekkel összekötött változásait.

A VV7 novemberi kezdete óta figyelik az adásokat, és az eddig feldolgozott adatokból többek között az derült ki, hogy

  • a Való Világ 7 szereplői február 3-án káromkodtak a legtöbbször, 102 alkalommal;
  • az egy adásban látható dohányos jelenetek száma elérhette a 48-at is (február 9-én),
  • az alkoholfogyasztásé a 36-ot (rögtön a show indulásának másnapján),
  • míg a szex, meztelenség bemutatása adásonként akár 10-11 esetben is előfordulhatott (például január 4-én, 19-én, február 2-án és 5-én).

A vizsgálatban használt elemzési egység a káros viselkedésmintákat közvetítő jelenet, amire biztos a kvkj a mértékegység.

A jelentésből az is kiderül, hogy a problémás tartalmak közül egyedül a trágársággal kapcsolatban alkalmaznak eltérő módszertant, mivel a durva, trágár kifejezések gyakorisága könnyen számszerűsíthető. Ebben az esetben nem a jelenetek, hanem a szavak előfordulása képezi az elemzési egységet.