Pont a brutális erőszak szimpatikus a dzsihádistákhoz utazó nyugati lányoknak

életmód
2015 február 21., 19:22
comments 176

Egy bizarr tanulmányról ír a Guardian, amiben Szíriába és Irakba utazó nyugati fiatal lányok Facebook és Twitter profiljait tanulmányozták. Szeretik nézni a lefejezéseket.

Illetve ez persze csak egy része a szélsőségesek vonzerejének, de akkor is olyan váratlan, hogy pont az embertelen videók és képek miatt gondolják mondjuk Angliában üldögélő kamaszlányok, hogy a dzsihádistákhoz csatlakozni nagyvilág.

A másik persze az, hogy ezeknek a fiataloknak a többsége szigorú, iszlám hagyományok szerint élő családokban nő fel, miközben az iskolában egy egészen más, sokkal szabadosabb világot látnak, és ezt a két dolgot nem tudják összeegyeztetni. Itt jönnek be a képbe az ISIS profi toborzói, akik online keresik meg a potenciális áldozatokat, és azzal tömik a fejüket, hogy valami igazán fontos dolgot tehetnek egy szent ügyért. Óvatos becslések szerint eddig olyan 550 lány szökhetett nyugatról Szíriába és Irakba.

Mikor kiérnek, akkor persze nagy meglepetések érik őket. A harcokban egyáltalán nem vehetnek részt, pedig ugye sokan pont erre vágynak, hanem a legszigorúbb iszlám hagyományok szerint kell élniük, és jó esetben otthon várniuk a férjüket, hogy hazatérjenek a harcokból. Egy nem rég kikerül dzsihádista szabályzat szerűség szerint a lányokat 9 éves koruktól már nyugodtan férjhez lehet adni, legkésőbb 17 éves korukig ennek mindenképpen meg kell történnie, és természetesen nem dolgozhatnak semmit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.