Bukta a Fidesz a kétharmadot

POLITIKA
2015 február 22., 19:34
comments 898

Meglepően simán nyerte a független, de a baloldali pártok által támogatott Kész Zoltán a veszprémi időközi választást, amit az uniós biztossá választott Navracsics Tibor megüresedett mandátumára írtak ki.

Ezzel a Fidesz elveszítette a kétharmados többségét a parlamentben.

97 százalékos feldolgozottságnál Kész Zoltánnak 42,72 százaléka volt, a fideszes Némedi Lajosnak 33,62. A jobbikos Varga-Damm Andrea jogász 14,11 százalékot kapott, az LMP-s Gertsmár Ferenc 4,57-et. Volt még nyolc másik jelölt is, közülük a független Bősze Ferenc kapta a legtöbb szavazatot, 2,75 százalékra volt ez elég.

Ahhoz képest, hogy mi volt a tét, a részvétel messze elmaradt a 2014-estől. Persze az időköziekhez képest még így is sokan mentek szavazni, 42.94 százalék lett a részvételi arány.

A Fidesz a három tavalyi választási győzelme után kellemetlen vereségeket szenvedett az időközi parlamenti és önkormányzati választásokon, a párt a közvéleménykutatások szerint rengeteg szavazót veszített. Az újpesti parlamenti időközi választást elbukását még indokolhatták azzal, hogy az egy erősen balos választókerület, Veszprémben már nem ez volt a helyzet.

Pedig ígértek mindent, új uszodát, célozgattak arra, hogy mégiscsak az a jó egy városnak, ha kormánypárti képviselője van, még Orbán Viktor is találkozott a fideszes jelölttel, aki némi tökölődés után a város eddigi alpolgármestere, a nem különösebben karizmatikus Némedi Lajos lett.

A falvakban meglepően kiegyensúlyozott volt a Fidesz, a Jobbik és a baloldal versenyfutása, itt valószínűleg a Jobbik vette el a szavazatokat a Fidesztől, és nyerte meg ezzel a mandátumot a baloldalnak.

A kistelepüléseken, Hajmáskér, Öskü, Nemesvámos, Herend is bukott a Fidesz.

A mostani eredmény ez lett, 97 százalékos feldolgozottságnál

veszprem2015

Vagyis amit tavaly még 20 százalékkal nyert a Fidesz, azt most 9 százalékkal elbukta. 13,5 százalékkal kapott kevesebbett Némedi, mint Navracsics. A jobbikos jelölt 2 százalékkal gyengébben szerepelt, az LMP-s Gertsmár 1,5 százalékkal kapott kevesebbet, mint tavaly.

photo_camera Még Navracsics Tiborral és még 2014-ben így szerepelt ugyanitt a Fidesz

 

A baloldali pártok összefogása úgyis elég volt a Fidesz legyőzéséhez, hogy az LMP kimaradt a nagy összeborulásból. Ráadásul napközben egymásnak is estek, Kész Zoltán, majd Fodor Gábor is kiposztolt a Facebookra napközben egy fotót, amellyel azt próbálták bizonyítani, hogy a saját jelölttel induló LMP összejátszik a Fidesszel. A képen Schiffer András volt látható a Fidesz helyi főhadiszállásának számító étteremben.

Schiffer hamar rövidre zárta a Séfkrajcár-gate-et, anyázni kezdett, és közölte, hogy beperli Készéket amiért hazugságokkal a Fidesz segédcsapatának állítja be őket. Az étterembe ebédelni mentek, két hete fizettek be oda, fogalmuk sem volt, hogy az emeleten lesz a Fidesz központja.

A Jobbik napközben azt jelezte, hogy az egyik szavazókörben a Fidesz szavazóbiztosa listán pipálta a megjelent szavazókat, végül elküldték a szavazóbiztost. A listázásban erős Fidesz listaatyaúristene, Kubatov Gábor egyébként megjelent a városban. A Népszabadság interjút akart vele készíteni, de Kubatov elhajtotta őket, majd váratlanul a választási rend biztosítása címén rendőrök igazoltatták az újságírókat, személyesen Veszprém rendőrkapitánya is részt vett a népszabadságosok adatainak felvételénél. Állítólag Kubatov asszisztense értesítette a rendőröket.

Árpilisban, szintén Veszprém megyében, Tapolcán újabb időközi választás lesz Lasztovicza Jenő, fideszes képviselő halála miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.