Az ügynökkérdés nem kulcskérdés - mondja a bizottság, amit azért hoztak létre, hogy végre valaki érdemben foglalkozzon az ügynökkérdéssel

politika
2015 február 23., 15:54
comments 104

Mindenki emlékszik még a Nemzeti Emlékezet Bizottságára?

Ez az a testület, amit azért állított fel a parlamenti többség, hogy majd az ebben ülő fiatal történészek jól feltárják kommunista rendszer bűneit. A parlamentben nagyjából az történt, hogy Schiffer András menetrendszerű kommunistamúltas felszólalására, melyben az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát javasolta, Lázár János bedobta, hogy egyelőre nem kell nyilvánosságra hozni az ügynöklistákat, de majd felállítanak egy bizottságot, az meg majd mindent feltérképez.

Ez a bizottság azóta fel is állt, de már 2014-ben mondták, hogy annak ellenére, hogy a testület feladata az ügynökök megnevezése lett volna, a bizottság tagjai nem érzik feladatuknak az ügynökök megnevezését. Most a Mandiner készített interjút a bizottság vezetőjével és a testület egyik tagjával, és abból is pont ez derül ki: aki azt várta, hogy ez a bizottság majd aléri az akták nyilvánosságra hozatalát, az tévedett.

A megszólalók szerint az ügynökügy nem kulcskérdés.

Az interjú elég hosszú, de a lényeg ez. A történészek nagyjából ugyanazt az érvrendszert vették át, amit a Magyarországot irányító nagy pártok a rendszerváltás óta nyomnak: nem lehet ilyen listákat összeállítani, hiszen különbségek vannak ügynök és ügynök között is, inkább történeteket kell társítani a nevek mellé, és kutatni kell a kommunista hatalmi struktúrákat.

Hát, sok sikert hozzá!

Annyit még azért ideírok, hogy a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke államtitkári, a bizottság tagjai pedig a helyettes államtitkárokat megillető fizetést kapnak (havi bruttó 997 ezer, illetve 748 ezer forintot).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.