Cameron: Oroszország illegális ukrajnai tevékenysége új szintre lépett, Moszkva szigorúbb nyugati szankciókra számíthat

külföld
2015 február 23., 17:39
comments 168

A brit miniszterelnök szerint ha az oroszbarát szakadárok újabb területeket próbálnak meg bekebelezni Kelet-Ukrajnában, akkor az eddiginél is szigorúbb szankciókkal sújthatják a nyugati országok az oroszokat.

"Ahelyett, hogy irányt váltott volna, Oroszország teljes mértékben igazolhatatlan és illegális ukrajnai tevékenysége új szintre lépett azáltal, hogy a szeparatisták nyíltan megsértették a tűzszünetet és elfoglalták Debalcevét, amelyet csak orosz harcosok és eszközök rendelkezésükre bocsátása tehetett lehetségessé"

- mondta Cameron a londoni parlamentben.

"Oroszországnak kétsége se legyen afelől, hogy a szeparatisták bármely, területük kiterjesztésére irányuló próbálkozása, akár Mariupol felé, akár máshol, további jelentős európai és amerikai szankciókat fog maga után vonni."

- mondta még Cameron, aki azt követően beszélt Moszkva ismételt büntetéséről, hogy Kijev szerint rakéta- és tüzérségi támadások érték az ukrán erőket Délkelet-Ukrajnában, Mariupol térségében. Az ukrán hadsereg szerint emiatt nem kezdődhet meg a nehézfegyverek kivonása sem.

photo_camera (BEN STANSALL / AFP)

Erre csak akkor kerülhet sor, ha a szakadárok beszüntetik a tüzérségi támadásokat - közölte Anatolij Sztelmah, az ukrán terrorellenes hadművelet katonai szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

A február 12-i minszki megállapodás szerint Kelet-Ukrajnában február 14-én éjfélkor tűzszünetnek kellett volna életbe lépnie, és két nappal később meg kellett volna kezdeni a nehézfegyverek hátravonását a frontvonaltól. Ennek ellenére a szakadárok tovább támadták Debalceve városát, ahonnan február 18-án kivonulni kényszerültek az ukrán erők. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.