Már csak ez kellene a Fidesz többségének elveszítéséhez

A kétharmadnak annyi, de a szolgálati autók kulcsai ettől még ott maradnak a kormánypárti politikusoknál. Aki belelkesült tegnap, az persze számolgathat. Ez most a helyzet a parlamentben:


Az áprilisi tapolcai időközi választást a fideszes Lasztovica Jenő halála miatt írták ki. Tavaly Lasztovica itt 43,14 százalékkal nyert, a közös baloldali jelölt, Horváth József második lett (27,34 százalék), alig lemaradva harmadik volt a jobbikos Dobó Zoltán (23,49 százalék). Szavazatszámra ez így nézett ki: 18 570 (Lasztovica), 11 769 (Horváth), 10 110 (Dobó). Nyilván nem lesz ugyanaz a helyzet, de kisebb a különbség, mint amiről bukott a Fidesz most Veszprémben. Ha a Fidesz itt is lefelezte a támogatóit, akkor simán bukhat.

Ráadásul a kormánypárt úgy trükközött, hogy ez most már korántsem egy könnyen nyerhető körzet számára. Pedig 2010-ig az volt. Annyira, hogy a Fidesz úgy szabta át a választókerületet 2014-re, hogy az addig biztos jobbos körzethez hozzácsapta a balos Ajkát. Úgy tűnt, belefér, most ez már visszaüthet. Az önkormányzati választáson Ajkán újra a szocialista Schwartz Béla lett a polgármester, miközben Tapolcát is elveszítette a Fidesz, a jobbikos Dobó Zoltán lett a város vezetője októberben. A választókerületben lakók fele él Ajkán és Tapolcán.

A Fidesz jelöltje Fenyvesi Zoltán, ötvenéves ajkai iskolaigazgató, a Veszprém megyei közgyűlés társadalmi megbízatású alelnöke, az MSZP Pad Ferenc ajkai önkormányzati képviselőt, szakszervezeti vezetőt indítja, őt támogatja a DK is, ahogy várhatóan a többi baloldali párt. Az LMP itt sem borult össze a baloldallal, lesz külön jelöltje, de tavaly csak 3 százalékot ért el az LMP-s itt. A Jobbik jelöltje az a Rig Lajos, aki több társához hasonlóan a Facebookon cigányellenes posztokat osztogat, bár erre most már nem emlékszik, hiszen 2012 annyira régen volt.

Tapolca így hozhat még egy mandátumot a baloldalnak, de a teljes ellenzéknek (benne a baloldali pártok iránt iránt heves utálatot érző LMP-vel és Jobbikkal) még így is csak 68 mandátuma lesz, szemben a Fidesz és segédcsapata, a KDNP 131 képviselő helyével.

Az persze igaz, hogy a kétharmad elvesztésével már bajos lesz hetente hozzányúlni az alaptörvényhez. És okozhat kellemetlenséget is a kormánypártok államfőjelöltjének, hogy 2017-ben kétszer sem lesz meg a kellő számú támogatása a megválasztáshoz, csak harmadik a második körben, sima feles többséggel lesz köztársasági elnök. Sokan hangoztatták már, hogy Orbán Viktor elnök szeretne lenni, ennek sok alapja eddig nem volt, ennyire magalázó helyzetet pedig aligha vállal be.

Mi kellene ahhoz, hogy szétmálljon a Fidesz többsége is?

  • 32 időközi választás, amit mind elbukna a Fidesz. Olyan helyeken is, ahol magabiztos többsége van. Időközi választás vagy haláleset vagy a képviselő lemondása miatt fordul elő leginkább. A halálesetek száma megtippelhetetlen, de olyan tömeges szerencsétlenség nem valószínű, ami miatt 32 választás kellene kiírni. Lemondás sem lesz sok. A Fidesz sok állást talált a képviselőinek, amelyek összeférhetetlenek voltak az országgyűlési képviselőséggel. De valószínűleg Navracsics Tibor uniós biztosi feladatával ez a szép sorozat megszakadt, mindenki megkapta már a megfelelő pozíciót, akinek erre szüksége volt.
  • Simicska Lajos megveszi a Fidesz-frakció negyedét. A vagyonnyilatkozatok alapján sok a szinte nincstelen képviselő, Simicska Lajosnak pedig nagyon sok pénze van, de a tömeges dezertálásra mégis kevés az esély.
  • A rendőrség és az ügyészség nemcsak MSZP-s, hanem korrupt fidesz képviselőket is talál. Ennek esélye: 0.
  • Fellázadnak a nők, megelégelve a Fidesz politizálását, a nők nélküli kormányzást, a klasszikus szerepek rájuk erőltetését. Ha ez meg is történne, mindössze nyolc fideszes és egy KDNP-s képviselőnő van.
  • Tömegesen átállnak a fideszes képviselők Gyurcsány Ferenchez. Na jó.
  • Tömegesen átállnak a fideszesek képviselők a Jobbikhoz, miután Orbán Viktor szakít az oroszokkal.
  • Fellázadnak azok a képviselők, akiknek a településén nem lesz új stadion. Számuk: elenyésző.
  • A KDNP szakít a Fidesszel, mert vasárnap ugyan zárva lesznek a boltok, de az abortuszt továbbra sem tiltják be. A KDNP-s képviselők száma 16. A parlamenti többségben nem oszt, nem szoroz.
  • Előre hozott választások lesznek. Ezt időről időre bedobja valaki. A Fidesz még mindig a legnépszerűbb párt, akár gondolkodhatnak úgy is, hogy most még tudnának újabb négy évet kapni. De miért kockáztatnának, bepánikolva két időközi választástól, ekkora parlamenti többséggel?