Disney-hercegnők másképp

testkép
2015 február 25., 17:42

A főhősnőknek Merida, és a Jégvarázs Elsája és Annája előtt leginkább a szerelem volt a végzetük, vágyakoztak, várakoztak megmentőjükre és a happy end számukra a házasság volt. A karjába omlottak a csókkal érkező első lovagnak, feladták önmagukat a szerelemért, megtanították, hogy egy erőszakos bunkó szörnyetegből majd jó férj válik, csak szeretni kell.

Sokkolni, üzenni, segíteni

Talán épp ezért, a boldogan éltek, míg meg nem haltak miatt olyan erősek azok az képek, melyekkel a klasszikus hercegek és hercegnők átalakításával Saint Hoax üzen a gyerekeknek és felnőtteknek: van segítség és soha nem késő kiszálni egy bántalmazó kapcsolatból.

collage2

A hercegnőkkel más fontos társadalmi üzeneteket is céla lehet juttani, készült már velük például kifejezetten a gyerekek elleni szexuális abúzusokra fókuszáló és a gyerekkori táplálkozási zavarok (ezen belül is az anorexia) elleni figyelemfelhívás is.

collage

Kitörni a skatulyából

A klasszikus Disney-hercegnőkről persze mind tudjuk, hogy szépek, ábrándosak, őzike szeműek, darázsderekúak, szexisek. Sablonosak. Szülőként mondjuk, piszok nehéz megkülönböztetni néha őket egymástól, főleg a szőkéket.

A férfi karakterek pedig lehetőleg még egyformábbak. Egy-egy új mese kedvéért nem sokat változtatnak a már bevált kliséken, és bizony nem gondoljuk azt sem, hogy a kisfiúk elé ennyire túlzóan, már már karikatúrába illően férfias megjelenésű karaktereket kell példaként állítani, ahogy a lányok elé állított példaképeket is erős kritikával nézik jónéhányan.

Sokak fantáziáját izgatja, hogyan lehetne Barbie után a Disney-hercegnőket is emberibbé tenni. Úgy tűnik nem is lenne olyan nehéz.

Volt, aki a régről ismert hercegnők darázsderekát alakította életszerűvé.

A nemi jellegek szélsőséges hangsúlyozása azonban nem az egyetlen, amitől sablonosak ezek a figurák: szinte egytől-egyig fehér bőrűek. (A Notre-Dame-i toronyőr Esmeraldája és a Hercegnő és a Béka kevéssé sikeres figurái kivételként erősítik a szabályt).

Hollywood egyenlete többnyire nem bonyolult: fehér + karcsú = főhős.

Nemrég egy grafikus elképzelte, milyenek lettek volna gyerekeink kedvenc mesehősnői, ha nem a fehér amerikai/európai nő lenne Hollywood alapértelmezett ideálja. Szépek, izgalmasak és sokfélék.

Nekünk tetszenek ezek a játékos kísérletek, és mégjobban tetszene, ha a rajzfilm készítők ennél merészebben rajzolnák meg a következő hősöket, hősnőket.

Akkor talán még a magyar gyerekek elől titkolnák el, hogy egy-egy hercegnő élete nem csak a vágyakozásról és a szenvedélyről szól, ahogy a tavalyi év slágerfilmjében, a Jégvarázsban tették. Sajnos a magyar nézők erről nemigen tudnak, hiszen a fordítás során dalszövegek egy részét csúnyán lebutították.

Trillázzatok hát addig is! Trillázzatok.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.