„Mehr Licht!” – nyögte halálos ágyán Goethe, de Budapest nem fogadja meg az agg mester tanácsát

A fővárosi önkormányzat és a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. fele-fele arányban tulajdonolt cége, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. támogatását az idei költségvetési tervezetben 7,4 milliárdról 6,4 milliárd forintra szállították le a városvezetők - írta szerdai számában a Népszabadság.

A lapnak Pap Zoltán, a cég ügyvezető igazgatója azt mondta, a társaság üzleti tervében nem szerepel a jelenlegi emelt szintű szolgáltatásnak, illetve a közvilágítás idejének csökkentése, de fejlesztésekre az idén biztosan nem futja. Tavaly ennek keretében építették ki a Margit-szigeti futókör világítását, kéttucatnyi műemlék kapott díszfényeket, a Rákóczi híd pedig új korszerű lámpatesteket. A cégvezető tájékoztatása szerint az egymilliárd forintos elvonás két részből tevődik össze. A nagyobbikat - 720 milliót - a cég által fizetendő közműadó teszi ki, amelyet tavaly a főváros állt. A társaság ezt nem tudná kigazdálkodni. Az idén azonban vita támadt arról, hogy ki, mennyiben vegye ki ebből a részét.

Az elvonás kisebb mértéke ugyanakkor a működést érinti. A lap azt írta: Pap Zoltán szigorú megszorításokat ígért a cégnél, de így sem tudott választ adni arra a kérdésre, miből gazdálkodják ki a hiányzó 300 milliót. (MTI)

(A címlapi képen Goethe van, és a Wikipédiáról származik.)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.