RTL–kormány háború: Lázár változtatna a reklámadón

2015 február 25., szerda 17:37
55

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának összehívását kezdeményezi Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a testület vitassa meg a reklámadó megváltoztatásának lehetőségeit.

Lázár János levélben kérte Rogán Antalt, a gazdasági bizottság elnökét arra, hogy a jövő héten tájékoztassa a bizottságot a reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény kapcsán kialakult helyzetről, és vitassa meg a reklámadó koncepciójának módosítását. A végső döntést a bizottság álláspontja alapján hozza meg a parlament.

A közlemény szerint a törvény hatályba lépése óta, a kormány és az RTL Klubot tulajdonló Bertelsmann-csoport közötti vita eredményeként, Magyarország ellen 2 európai uniós eljárás indult. Az Európai Bizottság Adó Főigazgatósága és a Versenypolitikai Főigazgatóság egymással párhuzamosan futó vizsgálataik középpontjába a reklámadó progresszív voltát (tehát hogy a nagyját az RTL Klubnak kell fizetnie) és az elhatárolt veszteség levonhatóságát állították, utóbbi esetben figyelemmel arra, hogy a 2014. évi reklámadó alapját az adóalany csak a 2013-as év elhatárolt veszteségével csökkenthette, a korábbi évek veszteségeit nem vehette figyelembe.

A vizsgálatokban folytatott egyeztetésekkor az Európai Bizottság jelezte, a reklámadó szelektív előnyt, így állami támogatást jelent az alacsony reklámbevétellel rendelkező adóalanyok részére. A bizottság február elején felszólította a magyar kormányt, hogy módosítsa a reklámadó szabályait különben határozatot ad ki az adónem felfüggesztéséről, végső soron pedig kötelezettségszegési eljárás megindítását helyezte kilátásba. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt