RTL–kormány háború: Lázár változtatna a reklámadón

2015 február 25., szerda 17:37
55

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának összehívását kezdeményezi Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a testület vitassa meg a reklámadó megváltoztatásának lehetőségeit.

Lázár János levélben kérte Rogán Antalt, a gazdasági bizottság elnökét arra, hogy a jövő héten tájékoztassa a bizottságot a reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény kapcsán kialakult helyzetről, és vitassa meg a reklámadó koncepciójának módosítását. A végső döntést a bizottság álláspontja alapján hozza meg a parlament.

A közlemény szerint a törvény hatályba lépése óta, a kormány és az RTL Klubot tulajdonló Bertelsmann-csoport közötti vita eredményeként, Magyarország ellen 2 európai uniós eljárás indult. Az Európai Bizottság Adó Főigazgatósága és a Versenypolitikai Főigazgatóság egymással párhuzamosan futó vizsgálataik középpontjába a reklámadó progresszív voltát (tehát hogy a nagyját az RTL Klubnak kell fizetnie) és az elhatárolt veszteség levonhatóságát állították, utóbbi esetben figyelemmel arra, hogy a 2014. évi reklámadó alapját az adóalany csak a 2013-as év elhatárolt veszteségével csökkenthette, a korábbi évek veszteségeit nem vehette figyelembe.

A vizsgálatokban folytatott egyeztetésekkor az Európai Bizottság jelezte, a reklámadó szelektív előnyt, így állami támogatást jelent az alacsony reklámbevétellel rendelkező adóalanyok részére. A bizottság február elején felszólította a magyar kormányt, hogy módosítsa a reklámadó szabályait különben határozatot ad ki az adónem felfüggesztéséről, végső soron pedig kötelezettségszegési eljárás megindítását helyezte kilátásba. (MTI)