Szatmáry Kristóf a Metrót is bezáratná vasárnap

Módosító javaslatot nyújtott be kedden a kereskedelmi törvényhez Szatmáry Kristóf, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Szatmáry, aki tavaly nyárig államtitkár is volt, családja pedig számos trafikot üzemeltet, annak a Szatmáry-Jähl Angélának a fia, aki egy tavaly májusban alapult érdekvédő szervezet, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke.

A szövetség - aminek alelnöke a CBA-s Lázár Vilmos - azzal vetette észre magát, hogy a szakmai szervezetek közül elsőként állt a kereszténydemokraták vasárnapi zárvatartásról szóló ötlete mellé.

Szatmáry törvénymódosító javaslatával (.pdf) kiterjesztené a vasárnapi nyitvatartás tilalmát azokra az üzletekre is, amelyek

kis- és nagykereskedelmi tevékenység azonos helyen és időben folytatnak.

Magyarán, Szatmáry Kristóf a Metro áruházakat is bezáratná vasárnapra, bár ezek eddig mentesültek a tilalom alól.

A Népszabadság értesülései szerint más tekintetben is szigorodhat a nyitvatartási tilalom. A lap úgy tudja, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban készülő tervezet szerint az eddig kivételt jelentő világörökségi területen is tilos lenne vasárnaponként kinyitni.

UPDATE 14:22:

Szatmáry módosító javaslatának második pontja sem jelentéktelen: a frakcióvezető-helyettes, aki decemberben még arról nyújtott be javaslatot, hogy a vasárnapi bérpótlék száz százalék legyen, most azt javasolja, hogy a vasárnapi munkavégzésért a kereskedelemben dolgozóknak egyáltalán ne járjon semmilyen pótlék. (H/T Átlátszó)