A bankok vagyonát dézsmálhatta a Buda-Cash

gazdaság
2015 február 26., 14:31
comments 54

A DRB-hez tartozó kisbankok vagyonát képező jelentős értékpapír-állomány eltüntetésében lehetett szerepe a Buda-Cash brókerháznak

– mondta Windisch László MNB-alelnök az MTI-nek adott interjújában. Az MNB-alelnök elmondta azt is, hogy a jegybank előrehozta a vizsgálatot a Buda-Cashnél, és már az első napon intézkedett. Arról nem beszélt, hogy valóban tüntethettek-e el bizonyítékokat a vizsgálat előtti napon, amint azt az Index és a hvg.hu is írta szemtanúkra hivatkozva.

A kormány most felállított munkacsoportjának azért van jelentősége, mert egyes, DRB-be beragadt betéteset, többek között a települési önkormányzatokat nem védi az OBA, mondta Windisch. Más kérdés, hogy túl sok pénze nincs a kormánynak kártalanításra, mivel a tartalék javát rohamtempóban herdálja el.

Megszólalt a takarékszövetkezetek mögött álló Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete is, hangsúlyozták, hogy a DRB bankcsoport tagjai nem takarékszövetkezetek (tényleg nem azok, csak azok voltak, ám valahogyan megúszták, hogy a többi takarékhoz hasonlóan beolvasszák őket az államosított Takarékbankba).

A Buda-Cashről elég fura ügyéről itt és itt írtunk. A mai nap fejleménye, hogy több vidéki városban is dühös betétesek állnak sorba a Buda-Cash tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó DRB bankcsoport fiókjainál, miután az MNB közölte, hogy csak 60 ezer forint készpénzt lehet felvenni.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.