AZ ISIS büszkén mutogatja, hogyan pusztít el felbecsülhetetlen értékű műkincseket

külföld
2015 február 26., 17:23
comments 380

Az ISIS nem igazán szereti az általa elismert arab világ előtti kultúrák történelmi emlékeit, ezért ha mezopotámiai vagy asszír műkincsek kerülnek a kezükbe, azokat általában elpusztítják.
Moszulban teljesen tönkretettek egy csomó szobrot, köztük egyedülálló lamasszukat is. A lamasszuk a mezopotámiai asszír kultúrában általában a kapukat őrző emberfejű, szakállas, szárnyas bikák szobrai voltak.

A videón szereplő szobrok a leírás szerint majd 3000 évesek. Ezek a műkincsek nemzetközi egyezmények szerint is az emberiség közös kulturális örökségét képezték, értékük felbecsülhetetlen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.