A Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordul az UNESCO a moszuli műtárgyrombolás miatt

Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult az Iszlám Állam által Moszulban tönkretett műtárgyak ügyében.

„Azt várjuk, hogy reagáljon a Nemzetközi Büntetőbíróság, ez nagyon fontos, mert a nemzetközi közösség egy jelentős részét mozgósítani fogja”

Bokova szerint "kulturális tisztogatás, a kulturális örökség tudatos lerombolása" zajlik Irakban, amelynek "célkeresztjében az Irakban élő különböző közösségek állnak". Csütörtökön az UNESCO vezetője kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökét, hívjon össze egy rendkívüli ülést az iraki kulturális örökség védelme érdekében. 

Az Iszlám Állam csütörtökön tett fel az internetre egy videofelvételt, amely szerint emberei kalapácsokkal és fúrógépekkel zúznak szét több ókori tárgyi leletet az észak-iraki Moszul város egyik múzeumában, valamint az ugyancsak a városban fekvő, az asszír birodalom egykori fővárosához, Ninivéhez vezető hatalmas kapuk egyikénél, a Nirgal Kapunál. Az ötperces felvételen néhány szakállas férfi több nagy szobrot rongál meg és tör össze, köztük egy szárnyas bika alakjában ábrázolt asszíriai istenét, amely az időszámításunk előtti IX. századból származik. (via MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.