Al-Kaida tagokat öltek az amerikai drónok Jemenben

Jemeni források szerint amerikai dróntámadás végzett néhány al-Kaida taggal a dél-jemeni Sabva kormányzóságban szombaton. A terroristák éppen két személyautóval indultak dolgozni a dzsihádgyárba , mikor lecsaptak a drónok.

Ez a tájékoztatás egyik fele. Ha ez igaz, és ez tényleg terrorista-találat, az tök jó, hiszen a jemeni al-Kaidára nagyon ráfér a vérveszteség: jelenleg ez ugyanis az egész terrorszervezet legveszélyesebb és legerősebb szárnya. A jemeni al-Kaida vállalta a felelősséget a párizsi Charlie Hebdo-merényletért is, mely az utóbbi években az EU-t ért legsúlyosabb terrortámadás volt.

A jemeni drónprogram azonban több sebből vérzik is, korábban többször érte az amerikaiakat az vád, hogy civil áldozatokat bombáztak, és Jemenben a célpontok bemérése és a találatok ellenőrzése is nehézkes, az amerikaiak ebben mindig is a jemeni titkosszolgálatra voltak utalva, melynek forrásai nem minden esetben voltak megbízhatóak.

Most még nagyobb a bizalmatlanság a program körül, a korábbi, a nyugattal együttműködő vezetést a jemeni húszi lázadók néhány hete elűzték a fővárosból, Szanaaból, így pedig a jemeni titkosszolgálati hálózat is meggyengült. A lázadók és az elnök azóta egyre közelebb kerültek a megegyezéshez, de ez sem változtat azon, hogy az amerikaiakkal együttműködő jemeni titkosszolgálati források még ellenőrizhetetlenebbekké váltak. (Reuters)