Al-Kaida tagokat öltek az amerikai drónok Jemenben

külföld
2015 február 28., 09:54
comments 46

Jemeni források szerint amerikai dróntámadás végzett néhány al-Kaida taggal a dél-jemeni Sabva kormányzóságban szombaton. A terroristák éppen két személyautóval indultak dolgozni a dzsihádgyárba , mikor lecsaptak a drónok.

Ez a tájékoztatás egyik fele. Ha ez igaz, és ez tényleg terrorista-találat, az tök jó, hiszen a jemeni al-Kaidára nagyon ráfér a vérveszteség: jelenleg ez ugyanis az egész terrorszervezet legveszélyesebb és legerősebb szárnya. A jemeni al-Kaida vállalta a felelősséget a párizsi Charlie Hebdo-merényletért is, mely az utóbbi években az EU-t ért legsúlyosabb terrortámadás volt.

A jemeni drónprogram azonban több sebből vérzik is, korábban többször érte az amerikaiakat az vád, hogy civil áldozatokat bombáztak, és Jemenben a célpontok bemérése és a találatok ellenőrzése is nehézkes, az amerikaiak ebben mindig is a jemeni titkosszolgálatra voltak utalva, melynek forrásai nem minden esetben voltak megbízhatóak.

Most még nagyobb a bizalmatlanság a program körül, a korábbi, a nyugattal együttműködő vezetést a jemeni húszi lázadók néhány hete elűzték a fővárosból, Szanaaból, így pedig a jemeni titkosszolgálati hálózat is meggyengült. A lázadók és az elnök azóta egyre közelebb kerültek a megegyezéshez, de ez sem változtat azon, hogy az amerikaiakkal együttműködő jemeni titkosszolgálati források még ellenőrizhetetlenebbekké váltak. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.