Letartoztatták a legkeresettebb mexikói drogbárót

külföld
2015 február 28., 12:12
comments 18

Servando Gomez, akit a mexikói alvilágban La Tutaként vagy El Profeként ismernek, évekig vezette a Knights Templar nevű drogkartelt. A csoport a legfontosabb metamfetamin-kereskedő Nyugat-Mexikóban, de vezetői nemcsak drogkereskedelemmel foglalkoztak, a szervezet vállalkozásai behálózták a helyi és országos gazdasági és politikai életet is.

Szakértők szerint Gomez letartóztatásához az is hozzájárult, hogy a drogbáró politikai hatalomra tört, ezzel pedig minden eddiginél jobban szúrni kezdte a jelenlegi mexikói politikai vezetők szemét.

A korábban tanárként dolgozó Gomez évekig vezette Knights Templar kartellt, eközben a csoport több tagját letartóztatták, de ő mindvégig el tudta kerülni a börtönt. A drogbáró, akire elfogásakor már 2 millió dolláros vérdíjat tűztek ki, azt hangoztatta, hogy inkább meghal, mint hogy hagyja magát letartóztatni. Ehhez képest furcsa, hogy Gomezt egyetlen lövés nélkül vették őrizetbe a kiérkező rohamrendőrök a Michoacan állambeli Moreliában. A rendőrök egy üzenetközvetítője révén kerültek kapcsolatba a bűnözővel, így találták meg házát, ahol őrizetbe vették, mikor kalapban és sálban kilépett a kapun. A vezér mellett őrizetbe vették testvérét is, aki a család pénzügyeiért felelt.

Gomezt az elfogása után helikopterrel szállították Mexikóvárosba, ahol a rendőrség kamerák előtt parádézott vele, majd átszállították egy szigorúan őrzött börtönbe, A drogbáró a felvételeken lehajtott fejjel áll, egy hozzá hasonlóan dölyfös mexikói bandavezérnek eléggé megalázó az ilyesmi.

Enrique Pena Nieto mexikói elnül tweetben üdvözölte a letartóztatást, azt írta, ez is erősíti a mexikói jogállamot, és sokat segít az ország békéjének elérésében.

(BBC)

(Címlapi kép: AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.