A német belügyminisztérium merényletektől tart

Iszlamista merényletek veszélyére figyelmeztetett ma a német belügyminisztérium, miután Brémában terrorellenes akciót hajtott végre a rendőrség.

A tartományi rangú Hanza-városban szombaton kezdődött nagyszabású rendőrségi akció, aminek az okairól először csak annyit közöltek, hogy egy szövetségi hatóságtól erőszakra hajlamos iszlamisták tevékenységéből fakadó konkrét veszélyeztetettségről kaptak értesülést. A brémai hatóságok délutáni sajtótájékoztatóján aztán elmondták, hogy az információk szerint egy libanoni származású helyi lakos géppisztolyokat és más lőfegyvereket szerzett be, hogy azokat továbbadja.

A brémai belvárost szombaton a készenléti rendőrség egységei lepték el, megerősítették számos intézmény, különösen a helyi zsidó közösség intézményeinek védelmét, egy muzulmán kulturális központban pedig éjszakába nyúló házkutatást tartottak. Két embert előzetes letartóztatásba helyeztek, de ma mindkettőt szabadlábra helyezték. Viszont több további embert őrizetbe vettek.

A 39 éves libanoni származású férfit is előzetes letartóztatásba, majd szabadlábra helyezték. Az otthonát és a munkahelyét is átkutatták. „Nagyon örülünk, hogy végül nem találtunk fegyvereket” – mondta Ulrich Mäurer, a brémai tartományi kormány belügyi szenátora. De a hatóságok gyanúját továbbra sem sikerült teljes mértékben eloszlatni, és a rendőri készültséget egyelőre csak kismértékben csökkentik.

A Radio Bremen közszolgálati rádió értesülései szerint a rendőrség hónapokig tartó nyomozás után tartott házkutatást egy embernél, aki a gyanú szerint rengeteg izraeli gyártmányú géppisztolyt szerzett be törvénytelenül.

A rádió szerint a szélsőséges iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus egyik országos központjaként számon tartott Brémában több hónapja megerősített megfigyelés alatt tartanak négy iszlamistát, akik megjárták a szíriai polgárháborút. De azt nem tudni, hogy érintettek voltak-e a szombati akcióban. Az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) helyi szervezete 360 radikális iszlamistát tart számon a 650 ezer lakosú tartományban.

A szövetségi belügyminisztérium egy szóvivője arra figyelmeztetett, hogy Németországot továbbra is fenyegeti a dzsihádista terror. Ez az elméleti fenyegetettség „bármikor valóssá válhat különböző dimenziójú és intenzitású merényletek formájában” – mondta a szóvivő, aki szerint különösen az Iszlám Állam (IÁ) vagy más iszlamista terrorszervezetek kötelékében a Közel-Keleten harci tapasztalatot szerzett és Németországba visszatért személyek lehetnek veszélyesek.

A BfV szerint eddig nagyjából 600 szélsőséges iszlamista utazott Németországból Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzon az IS-hez vagy más terrorszervezethez. Közülük nagyjából 70-en meghaltak (tízen öngyilkos merényletben), és 200-an visszatértek Németországba. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.