Az elmúlt 65 évben 20 IQ-ponttal okosabb lett az emberiség

TUDOMÁNY
2015 március 2., 11:46
comments 178

A londoni Kings College kutatói 405 korábbi intelligenciakutatás eredményeit vetették össze egymással, és arra a meglepő eredményre jutottak, hogy az elmúlt 65 évben

az emberiség átlagosan 20 IQ-ponttal okosabb lett.

A javulás különösen a fejlődő országokban feltűnő, a grafikonok szerint a fejlett országokban élők intelligenciája ennél kisebb mértékben nőtt, de az okosodás ott is kimutatható.

Azt már jó ideje, James Flynn új-zélandi filozófus 1982-es kutatásaiból lehet tudni, hogy a korábban kiadott IQ-teszteken jobban szerepelnek a tesztalanyok, mint az aktuálisakon.

Ha az amerikaiak most végeznék el az egy évszázaddal korábbi IQ-teszteket, az átlagos 100 helyett 130 pontot érnének el, míg ha a 100 évvel ezelőtt élt amerikaiaknak kellene elvégezni a mai feladatsorokat, csak 70-es lenne az IQ-juk az átlagos 100 helyett, állítja Flynn. Mindez azt jelenti, hogy az emberiség - ebben az esetben az emberiség amerikai része - évtizedenként 3 IQ-ponttal okosodik.

Miért?

A mostani megakutatás által kimutatott IQ-gyarapodásnak senki nem tudja a pontos okát. Egyes elméletek szerint egyszerűen javul az oktatás, különösen a fejlődő országokban, ami magyarázatot adhat az ott tapasztalt, a fejletteket meghaladó mértékű IQ-gyarapodásra. 

Más elméletek szerint az iskolában a gyerekek nemcsak okosodnak, hanem egész egyszerűen megtanulnak teszteket kitölteni, és a tesztmegoldási taktika javulásával javulnak a teszteredmények is. A róla elnevezett Flynn-hatás nevű elméletben James Flynn arra is rámutat, hogy például az USA-ban 1900-ban az emberek mindössze 3 százaléka végzett szellemi kihívást jelentő munkát, míg mostanra ez az arány elérte a 35 százalékot.

Vannak, akik az elektromos világításnak tulajdonítják az IQ-növekedést (eszerint az elektromos eszközökből, lámpákból, tévéképernyőkből áradó fény stimulálja a kognitív funkciókat), és van, aki az egészséges táplálkozásnak tulajdonítja a jelenséget. Részletek, grafikonok a BBC-n.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt