Perelné az orosz oligarcha a brit kormányt, mert a szankciók miatt eleshet egy nagy üzlettől

2015 március 2., hétfő 13:51
25

Mikhail Fridman a Financial Times cikke szerint azért tervez jogi lépéseket a brit kormány ellen, mert az energiaügyi tárca letiltotta vásárlási kísérletét tizenkét olaj- és földgázmezőre az Északi-tengeren. Az ok természetesen az, hogy Fridman is egyike azon Putyin-közeli oligarcháknak, akiket a nyugati országok szankciókkal sújtottak.

Nem sokkal ezelőttig Fridman főleg az orosz energiapiacon volt nagy játékos, de tavaly augusztisban megvásárolta a német RWE földgáz-részlegét, az RWE Dea-t, a Bloomberg informácói szerint 5,1 milliárd euróért. A tranzakció része volt számos mező is az északi-tengeren. Az üzlet nyélbeütéséhez Fridman egy új céget is összehozott, L1 Energy néven, aminek az élére egy ismert brit energetikai fejest, a korábbi BP-vezért, Lord Browne-t szánta.

A német kormány jóvá is hagyta a tranzakciót, de a brit minisztérium közbelépett. A történet itt még biztos, hogy nem ért véget, a vállalat állítólag nagyon elkötelezett az üzlet mellett, és most lehet, hogy holland cégen keresztül próbálnák meg kikerülni a britek által életbe léptetett szankciót. Fridman összesen mintegy 450 millió dollár értékben fektetne az Északi-tengeren.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt