Perelné az orosz oligarcha a brit kormányt, mert a szankciók miatt eleshet egy nagy üzlettől

külföld
2015 március 02., 13:51
comments 22

Mikhail Fridman a Financial Times cikke szerint azért tervez jogi lépéseket a brit kormány ellen, mert az energiaügyi tárca letiltotta vásárlási kísérletét tizenkét olaj- és földgázmezőre az Északi-tengeren. Az ok természetesen az, hogy Fridman is egyike azon Putyin-közeli oligarcháknak, akiket a nyugati országok szankciókkal sújtottak.

Nem sokkal ezelőttig Fridman főleg az orosz energiapiacon volt nagy játékos, de tavaly augusztisban megvásárolta a német RWE földgáz-részlegét, az RWE Dea-t, a Bloomberg informácói szerint 5,1 milliárd euróért. A tranzakció része volt számos mező is az északi-tengeren. Az üzlet nyélbeütéséhez Fridman egy új céget is összehozott, L1 Energy néven, aminek az élére egy ismert brit energetikai fejest, a korábbi BP-vezért, Lord Browne-t szánta.

A német kormány jóvá is hagyta a tranzakciót, de a brit minisztérium közbelépett. A történet itt még biztos, hogy nem ért véget, a vállalat állítólag nagyon elkötelezett az üzlet mellett, és most lehet, hogy holland cégen keresztül próbálnák meg kikerülni a britek által életbe léptetett szankciót. Fridman összesen mintegy 450 millió dollár értékben fektetne az Északi-tengeren.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.