Monica Lewinsky árnyéka még Clinton hivatalos portréjára is rávetül

„Egyszerűen nem tudtam kiverni a fejemből ezt a Monica ügyet, így burkoltan belekomponáltam a festménybe” – mondta bő másfél évtizeddel a kép elkészülte után Nelson Shanks, a festő, aki megfestette Bill Clinton elnök hivatalos portréját a washingtoni Nemzeti Portrégalériának.

Nelson Shanks portréja Bill Clintonról. A festmény a közvagyon része, a kép szabadon felhasználható.

Bár Shanks burkolt utalásról beszél, a dolog szimbolikája elég szájbarágós:

Shanks azt állítja, hogy amikor Clinton épp nem állt modelt, mindig berakott a szobába egy kék ruhába öltöztetett próbababát, aminek az árnyéka a képen is megjelenik. Bill Clinton elnökségének legnagyobb botrányában, a Lewinsky-ügyben a fő bizonyíték a fehérházi gyakornok Monica Lewinsky spermafoltos kék ruhája volt.

Ez vet árnyékot a képre, így szimbolikusan Bill Clintonra és az elnöki hivatalra. Burkoltnak azért nem nevezném az utalást.

A képen más is utal a hűtlenségi botrányra: Clinton nem visel jegygyűrűt.

„Az az igazság, hogy [Clinton] minden bizonnyal minden idők leghíresebb hazudozója” – mondta a művész. Clinton kitartóan tagadta, hogy szexuális viszonyt létesített volna Lewinskyval, amit aztán jogászai később azzal magyaráztak ki, hogy Clinton nem aktívan szexelt Lewinskyval, vagyis ő némi szivarral piszkálást leszámítva nem ért a gyakornokhoz, csak Lewinsky ért hozzá. (Via The Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.