Tényleg van szó arról, hogy a hetedikeseknek megmondják majd, hol kellene továbbtanulniuk, de végleges döntés még nincs róla

oktatás
2015 március 05., 14:52
comments 258

A Nemzetgazdasági Minisztérium reagált a hírre, miszerint a kormány szerint túl sok a gimnazista, és a diákoknak inkább szakmát kellene tanulnia. Ezért szigorítani kellene a gimnáziumba jutás feltételeit, hetedikben pedig kompetenciamérésen vennék részt a diákok, aminek a végén meg is mondanák nekik, merre lenne érdemes továbbtanulniuk.

Az NGM szerint a "szakképzés átalakítása azért halaszthatatlan feladat, mert nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű és megfelelő képzettségű szakember a munkaerőpiacon, ez pedig az ország gazdasági fejlődésének gátja lehet az elkövetkező időszakban. A szakképzés eredményességét az is veszélyezteti, hogy az alapfokú oktatásból belépők képzettsége gyakran rendkívül gyenge".

A nyilvánosságra került szakképzési koncepció a minisztérium szerint ezekre a problémákra kínál lehetséges megoldásokat. Nem konkért döntésekkel, csak irányokat jelölt ki. Azt nem tagadják, hogy szó van a kompetenciamérésről, de annak bevezetéséről még nem született döntés. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz, hanem még dolgoznak rajta.

"A Nemzetgazdasági Minisztérium a koncepció keretei között a pályaorientációt segítő egyik lehetőségként vetette fel a felmérést. Annak formáját, tartalmát illetően azonban, - így egyebek mellett azt is, hogy hányadik osztályban valósulna meg - a köznevelésért felelős terület feladata lesz majd kidolgozni".

Hogy ez milyen jellegű felmérés lesz, hogyan derül ki egy felmérésből, mennyire ügyesen forgatja a gyerek a kalapácsot, még keveset tudni.

A minisztérium azt fontosnak tartja hozzátenni, hogy

"amennyiben a későbbiekben ilyen felmérés bevezetésére sor kerül, annak eredménye a diákok számára nem kötelezettséget, hanem ajánlást, iránymutatást jelent, ettől függetlenül szabadon dönthetnek majd a pályaválasztásról".

Vagyis végső esetben a gyerekek akár gimnáziumba is mehetnek, pedig annyi szép, ajánlott szakma van még, amire alkalmasnak bizonyulnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.