Elefántszarból gyártanak ezentúl papírt a prágai állatkertben

Ázsiai országok mintájára indul el a program, jelentette be az intézmény igazgatója, Miroslav Bobek. Az észak-morvaországi Velke Losiny papírgyárával együttműködve a prágai állatkert már tavaly is készített papírt az elefánttrágyából, most azonban saját papírgyártó műhelyt létesítenek az intézmény területén.

Az igazgató szerint a manufaktúrában a látogatók megismerkedhetnek a gyártási folyamattal és maguk is készíthetnek papírt elefántürülékből.

Mint mondta, más európai állatkertek is dédelgetnek hasonló terveket, Zürichben például már el is készült a műhely, bár még nem működik.

Srí Lankán régi hagyománya van az elefánttrágya efféle hasznosításának. A pinnawalei elefántmenhely, ahonnét nemrég két nőstény elefánt érkezett Prágába, nemcsak belépődíjakból, hanem az elefántürülékből gyártott papír eladásából is fedezi működését.

A papírkészítéshez az elefánttrágyát átmossák és megszárítják, majd alaposan felfőzik és újra megszárítják. Utána feldarabolják, újra beáztatják, majd megszárítják, végül papírt sajtolnak belőle.

Az állatkertet működtető prágai önkormányzat 2,5 millió koronával (28 millió forinttal) támogatja az állatkerti papírgyártást.

A prágai állatkertben nyolc ázsiai elefánt szállít alapanyagot a tervezett papírgyártáshoz. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.