Juncker közös európai hadsereget akar

külföld
2015 március 08., 15:39

Az Európai Bizottság elnöke szerint azért van szükség a közös hadtestre, hogy megmutathassuk Oroszországnak, komolyan gondoljuk az európai értékek védelmét.

Jean-Claude Juncker a német Die Welt-nek adott interjút, és ebben beszélt arról, hogy olyan hadsereget képzel el, aminek a segítségével a kontinens hitelesen reagálhat egy tagállam vagy szomszédállam békéjét fenyegető lépésekre.

A mostani megszólalásnak nyilván az az előzménye, hogy az Európai Unió tagállamainak vezetői között sincs kialakult álláspont arról, hogyan kéne az Ukrajna területét megsértő és onnan területeket elfoglaló Oroszországgal szemben fellépni.

photo_camera (FREDERICK FLORIN / AFP)

Míg a balti államok mind erőteljesebb és szigorúbb fellépést sürgetnek, addig a nagyobb tagállamok közül többen jóval szkeptikusabbak egy közös európai hadtest felállításával kapcsolatban. Erről a kérdésről többet itt írtunk.

Juncer már régóta érvel egy közös európai hadsereg létrehozása mellett, a választási kampánya során ez a terv fontos eleme volt a programjának. Leghangosabb kritikusa a brit miniszterelnök, David Cameron volt, aki számtalanszor elmondta, hogy országa sosem támogatna egy EU-hadsereget. (FinancialTimes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.