Pintér Sándor nem fog bocsánatot kérni a teljesen feleslegesen zaklatott Ökotárstól

Egyéb
2015 március 9., 16:28
comments 71

A norvégalapos boszorkányüldőzésben tavaly szeptember 8-án szállta meg 43 készenléti rendőr az Ökotárs  alapítvány székházát. Nemcsak ott, a szervezet két munkatársának lakásán is házkutatást folytattak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, lefoglaltak számos dokumentumot.

Az alapítvány panaszt tett a házkutatás miatt. A Budai Központi Kerületi Bíróság január 19-én jogerősen azt mondta ki, hogy a házkutatás törvénysértő volt.

Mi van ilyenkor?

Fodor Gábor a belügyminisztert kérdezte, hogy mikor fog bocsánatot kérni vagy Pintér Sándor személyesen, vagy bárki a nyomozók részéről a törvénysértő házkutatás miatt. Volt-e bármi következménye házon belül a törvénysértésnek?

A belügyminiszter nem ugrott el a válasz elől.

"Véleményem szerint nem célravezető a nyomozó hatóság döntéseit egy későbbi — akár eltérő jogi álláspontot tükröző — bírósági döntés tartalma szerint értelmezni".

A teljes válasz úgy tökéletes, ahogy van.

pinterlevel

 

Nemcsak házkutatás volt ekkor. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kérésére a NAV szeptemberben az Ökotárs adószámát. Arra hivatkoztak, hogy a Kehi szerint az alapítvány nem működött együtt a hivatallal az általa lefolytatott vizsgálatban.

 

Az alapítvány fellebezést nyújtott be, amiben arra hivatkoznak, hogy a Kehinek a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében nincs sem vizsgálati, sem adatkérési jogosultsága. A NAV elutasította a panaszt, ebből is per lett, az ítéletre várnak.

Bárándy Gergely (MSZP) azt kérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy mire jutott a NAV, mikor adják vissza az adószámot? A képviselő is hivatkozik a házkutatás ügyében hozott ítéletre, miszerint tavaly szeptemberben "a hűtlen kezelés bűntettének gyanúja nem állt fenn, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt nyomozás nem volt folyamatban". Így hiányzott a kényszerintézkedés elrendelésének általános feltétele is.

Tállai András államtitkár az adótitok (és az érintett adózó) védelmére hivatkozva a konkrét ügyről nem adott felvilágosítást. Általánosságban azt mondta, hogy a Kehi kérésére meghozott adószám felfüggesztés után a NAV folyamatosan kapcsolatot tart a Kehivel, "a két szervezet közvetlenül egyezteti, hogy a Kehi eljárásában újabb ellenőrzésre, vagy egyéb intézkedésre sor került-e, illetve az érintett adózókkal összefüggésben az adózók javára értékelhető körülmények a korábbi egyeztetésekhez képest felmerültek-e. Utóbbi esetben a NAV az adószám felfüggesztését megszünteti."

Ezek szerint a NAV és a Kehi még nem talált okot az Ökotárs adószáma felfüggesztésének visszavonására.

Tállai azt is megjegyezte, hogy a folyamatban lévő nyomozás felügyeletét az ügyészség látja el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt