Óriási IMF-hitelt kap Ukrajna

gazdaság
2015 március 11., 18:09
comments 164

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 17,5 milliárd dolláros (5040 milliárd forint) hitelről írt alá megállapodást Ukrajna vezetőivel. Az IMF ezzel a már 2014 áprilisában folyósított 17 milliárdos csomagját toldotta meg.

Ez valószínűleg a csődtől és a teljes pénzügyi összeomlástól mentette meg a háborútól sújtott Ukrajnát, melynek gazdasága várhatóan csak idén 5 százalékkal zsugorodik majd. A hrivnya árfolyama a háború kitörése óta elszabadult, egyes becslések szerint a hivatalosan 28,5 százalékosnak mondott infláció igazából 272 százalékos volt. Az ukrán forrásokat ezen kívül nemcsak az ország keleti részét ellenőrző, Oroszország által támogatott szeparatisták ellen vívott háború apasztja, hanem az oroszokkal folytatott gázvita is. Mostanra az ukrán devizatartalék 5,5 milliárd dollárra apadt, ez alig 5 heti importot tudna fedezni.

Az IMF pénzéért cserébe Ukrajna komoly gazdasági reformokat vállalt, csökkentik a nyugdíjakat, emelik a nyugdíjkorhatárt és az államszervezet is spórolásba kezd majd. A mostani megállapodás nemcsak önmaga miatt fontos, hanem azért is, mert ezzel az IMF jelzi, hogy bízik Ukrajnában, így más befektetők és hitelezők is szívesebben tárgyalnak Kijevvel most, hogy tudják, nem lesz a közeljövőben államcsőd. (Reuters via Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt