Óriási IMF-hitelt kap Ukrajna

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 17,5 milliárd dolláros (5040 milliárd forint) hitelről írt alá megállapodást Ukrajna vezetőivel. Az IMF ezzel a már 2014 áprilisában folyósított 17 milliárdos csomagját toldotta meg.

Ez valószínűleg a csődtől és a teljes pénzügyi összeomlástól mentette meg a háborútól sújtott Ukrajnát, melynek gazdasága várhatóan csak idén 5 százalékkal zsugorodik majd. A hrivnya árfolyama a háború kitörése óta elszabadult, egyes becslések szerint a hivatalosan 28,5 százalékosnak mondott infláció igazából 272 százalékos volt. Az ukrán forrásokat ezen kívül nemcsak az ország keleti részét ellenőrző, Oroszország által támogatott szeparatisták ellen vívott háború apasztja, hanem az oroszokkal folytatott gázvita is. Mostanra az ukrán devizatartalék 5,5 milliárd dollárra apadt, ez alig 5 heti importot tudna fedezni.

Az IMF pénzéért cserébe Ukrajna komoly gazdasági reformokat vállalt, csökkentik a nyugdíjakat, emelik a nyugdíjkorhatárt és az államszervezet is spórolásba kezd majd. A mostani megállapodás nemcsak önmaga miatt fontos, hanem azért is, mert ezzel az IMF jelzi, hogy bízik Ukrajnában, így más befektetők és hitelezők is szívesebben tárgyalnak Kijevvel most, hogy tudják, nem lesz a közeljövőben államcsőd. (Reuters via Portfolio)