Schmidt Máriáék nekimentek az MTA-nak

politika
2015 március 11., 09:21
comments 83

Nekiment az MTA-nak a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványa. Az alapítvány elnöke Balás-Piri László, egyik kurátora Schmidt Mária. Az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint kiakadtak, mert

"a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Központja erőteljes hangú bírálatot fogalmazott meg a "Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ" előzetes koncepcióvázlatával kapcsolatban. A bírálat nyilvánosságra jutott töredékei alapján megállapítható, hogy a közterület-átnevezésekkel kapcsolatos korábbi állásfoglalásukhoz hasonlóan az MTA mostani kritikája is politikai megrendelésre készült."

A Közalapítvány szerint az MTA felrúgta a szakmai etikát, mert úgy állította be a Sorsok Háza előzetes munkaanyagát, mintha a végleges koncepcióról lenne szó. Schmidték szerint

"bírálatukban egy 2013. szeptemberében keletkezett, kifejezetten az előkészítést szolgáló munkaanyagot állítanak célkeresztbe, így elemzői pozíciójuk igénytelensége, előítéletessége egyértelmű. Mindezek alapján megállapítható, hogy az MTA tudatosan akart megfelelni annak a politikai elvárásnak, melynek célja, hogy a közvélemény előtt lejárassák a Sorsok Házát."

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.