Fuck the system: itt a szuperpack ellenzéki aktivistáknak!

dizájn
2015 március 12., 10:51
comments 142
  • A fiatal magyarok sikerpackje után az ellenzéki aktivisták állandó kellékei kerültek a 444 organikus fair trade górcsövének demokratikus célkeresztjébe.
  • Minden egy helyen, ami a diktatúra megdöntéséhez kellhet, a kapucnis ujjatlan kesztyűtől Foucaultig, a hosszú papírtól a slammerszatyorig.
  • A cikket Ács Dani és Herczeg Márk írta, de nem jöhetett volna létre a tüntetők munkája nélkül.

Legutóbb a siker még éppen csak formálódó szubkultúráját elemeztük, most viszont azokkal foglalkozunk, akik sohasem magukért, hanem mindig másokért küzdenek. Ők az aktivisták, akik szabadok, szolidárisak, sokszínűek és mindig tettre készek.

De van velük kapcsolatban egy óriási tévhit: az, hogy számukra a külsőségek másodlagosak, sőt, egyesek szerint igénytelenek. A valóság ennél nem is állhatna távolabb. Ezzel a cikkel is bizonyítjuk, hogy a stílus legalább annyira szükséges egy tüntetés megszervezéséhez vagy egy közösségi tér létrehozásához, mint egy államilag támogatott startup elindtásához.

Ha te is szeretnél tenni valamit másokért és a kétharmad lebontásáért, akkor tanulmányozd ezt a kezdőcsomagot, és tedd magadévá az aktivista életérzés legfontosabb komponenseit, aztán irány a Gólya közösségi ház!

Megafon

photo_camera A képen a CCCP-s pulóveréről elhíresült Kiss Soma Ábrahám hallatja a hangját

„Tüntető, tüntető, miért is tüntet ő?” Mi a célja az aktivistának? Hogy az elesettek hangját is meghallja a tömeg. Az aktivista legélesebb fegyvere a megafon, amivel akár a riksáról bömbölő Rage Against The Machine-t is képes túlüvölteni.

Bicó

photo_camera Molnár Péter slammer egy jó kis bringával

A bicikli az aktivistának egyenlő a szabadsággal. Nincs viszonylat, se kötött pálya, se légszennyezés, és még egy fröccs is belefér az Aurórában, mielőtt kezdődik a Cirko-Gejzírben a Christiane F. A bicikli az örökmozgó, állandóan szervezkedő aktivista szimbóluma.

Minden időben, Tisza cipőben

photo_camera Walter Richárd, az Auróra pultosa, aktivistája

A rosszindulatú kispolgár azt hihetné, hogy az aktivistát nem zavarja a globalizáció, és ezért nem is részesíti előnyben a magyar termékeket. De nem is tévedhetne nagyobbat! Ki nem látott még éhes aktivistát Tisza cipőben Kőbányaival leöblíteni egy zacskó Nógrádi ropit? Ennyi.

Az aktivista legjobb barátja

photo_camera Az egyik paksi bővítés elleni tüntetés sztáraktivistája

Az aktivisták a progresszió jegyében még a kizsákmányoló fogyasztói társadalomtól is hajlandóak voltak tanulni. Így jöttek rá, hogy a cukiság szexi. Kutyákkal nem csak haszontalan termékeket, hanem haladó eszméket is el lehet adni. Egy tüntető kutya transzparenssel garantált címlapot jelent. (De ha az aktivista kutya éppen nem tüntet, legalább egy sállal megkülönbözteti magát a konformista fajtársaktól.)

Sapka, sál

Fotó: A Város Mindenkié
photo_camera Ámon Kata aktivista tárgyiasítja magát a jó ügy érdekében (Fotó: A Város Mindenkié / Facebook)

Kötött füles sapka, színes kapucnis ujjatlan kesztyű és földig érő pamutsál – ezek télen nélkülözhetetlen kellékei egy hídfoglalásnak, egy székházostromnak, egy jó kossuthterezésnek vagy egy januári ribisétának.

Tekerj a tóra!

photo_camera Ide tuti, hogy Teczár Szilárdnak is csak annyit kell fizetnie a belépőért, mint a lányoknak (Fotó: Bánkitó Fesztivál / Facebook)

Mennyire jó néha kiszabadulni a fővárosi közösségi terekből vagy a CEU könyvtárából a Szabadba! Erre messze a legjobb alkalom az aktivista ünnepe. Bánkitó Fesztivál = 10 százalék újrahasznosítás, 10 százalék kultúra, 10 százalék természetközeliség, 20 százalék buli és 50 százalék aktivizmus. Fuck you Orbán-rendszer!

A bordó, a barna, a sötétzöld és a szürke ötven árnyalata

photo_camera Füzessi Károly vezérszónok

Merje valaki azt mondani egy barna kordbársony cuccokat hordó emberre, hogy nem okos! Ezek nem csak eleganciát és intelligenciát jeleznek, hanem azt is, hogy a viselőik nem dőlnek be mindenféle múló divathóbortnak, foggal-körömmel védik az egyéniségüket. Egy sötétzöld sildes sapka, egy bordó zakó, egy barna nadrág és egy szürke cipő – ez egy vezérszónok fellépő szettje egy, a jó ügyért szervezett tüntetés nagyszínpadán.

V, mint vendetta

Bár az Occupy mozgalomnak és az Anonymous hackercsoportnak nem sok köze van a magyar kormányellenes tüntetésekhez, valamiért mégsincs egy ilyen sem Guy Fawkes-maszk nélkül. Aki ezt megérti, az a Guy Fawkes-maszkos aktivista.

Frappáns transzparens

photo_camera Vágó Gábor ex-politikus, máig aktív veterán aktivista

Ha a rendszer koporsójában a megafon a szög, akkor a transzparens a kalapács. Ha a szó egy veszélyes fegyver, akkor a transzparens egy hidrogénbomba. Aki aktivista akar lenni, annál mindig legyen maró gúnnyal töltött toll, papír, hurkapálca és egy halálos adag vitriol.

Pro tipp: ne csak lájkolj, szerveződj! (És légyszi oszd meg ezt a cikket.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.