A kurdok szerint az ISIS klórgázt vetett volna be a harcosaik ellen

külföld
2015 március 15., 09:46
comments 23

Az Iraki Kurd Régió Biztonsági Tanácsa közleményt adott ki arról, hogy az ISIS januárban klórgázt használt fegyverként a kurd harcosok ellen. A kurdok a közlemény szerint bizonyítani is tudják állításaikat, talajmintákat vettek, és a harcosok szétroncsolt ruháinak elemzése után is bebizonyosodott, hogy nagy koncentrációjú klórgáz roncsolta a ruhaszövetet.

A kurdok közül senki nem halt meg a Moszul és a szíriai határ között történt támadási kísérletben, ugyanis a klórgázt szállító autót egy kurd pesmerga még azelőtt szétlőtte egy rakétavetővel, hogy az a kurdok közé hajthatott volna. Így a támadásban csak az öngyilkos merénylő vesztette életét.

Később azonban a kurdok közül legalább egy tucatnyi megbetegedett, hasmenéssel, hányással és szédüléssel kellett ápolni őket. Ezért a harcosok talajmintákat vettek a felrobbantott autó körül, melyeket később egy laboratóriumba küldtek elemzésre, itt találtak bizonyítékot a klórgáz jelenlétére. Nemzetközi elemzők és titkosszolgálatok már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy egyre több vegyifegyver-szakértő csatlakozik az ISIS-hez, de eddig nem érkezett jelentés arról, hogy a terrorállam vegyi fegyvereket használt volna.

A klór szobahőmérsékleten a levegőnél nehezebb, sárgászöld, maró hatású gáz. Nagyobb koncentrációban mindent szétmar, ami az útjába kerül, brutális sérüléseket okoz, ezért vegyi fegyverként történő használatát nemzetközi egyezmények tiltják. Használatára először az első világháborúban került sor, a németek az Ypres-nél vetették be az ellenük harcoló francia, kanadai és algériai csapatok ellen. (A hiteles tájékoztatáshoz hozzátartozik, hogy gázt először franciák vetettek be a háborúban a németek ellen, de az nem klór volt, hanem könnygáz.)

A szíriai polgárháborúban több nemzetközi szervezet szerint az aszadista kormányoldal szintén vetett be klórgázt ellenfeleivel szemben, és az irak-iráni háború idején Szaddám Husszein iraki hadserege is használt vagyi fegyvereket épp az iraki kurdok ellen, majd 180 ezer kurd életét kioltva. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.