A francia külügy szerint rettenetes hiba lenne, ha a Nyugat ismét tárgyalni kezdene Aszad elnökkel

külföld
2015 március 16., 18:50
comments 24

Csak az ISIS húzna hasznot abból, ha a Nyugat tárgyalni kezdene Bassár el-Aszad szíriai elnökkel

- mondta Laurent Fabius francia külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A francia diplomácia vezetője arra reagált így, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap az egyiptomi Sarm-es-Sejkben a CBS News hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, az Egyesült Államok sürgeti Aszadot, hogy komolyan tárgyaljon a politikai átmenetről a négy éve tartó polgárháború beszüntetése céljából.

„Végül is tárgyalnunk kell. Sürgetjük őt, hogy jöjjön, tegye meg ezt, és az is szükségessé válhat, hogy különböző módokon nagyobb nyomást gyakoroljunk rá ennek érdekében”

- mondta Kerry.

Fabius szerint azonban a szíriai konfliktus megoldása nem Aszad megmentésével képzelhető el. A francia kormány szerint olyan politikai átmenetre van szükség Szíriában amely megőrzi a rendszer intézményeit - de nem Bassár el-Aszadot -, és bevonja a politikai ellenzéket. Fabius úgy vélekedett, hogy ha tárgyalást kezdenének a szíriai elnökkel,

azzal csak az ISIS soraiba hajtanák az Aszad-rezsim üldözötteinek nagy tömegeit.

A francia külügyminiszter hétfő reggel telefonon beszélt Kerryvel, aki biztosította őt afelől, hogy

a vasárnapi interjú ellenére semmi változás nincs az Egyesült Államok Szíriával kapcsolatos álláspontjában.

Később Marie Harf washingtoni külügyi szóvivő azt mondta, hogy Kerry nem személy szerint Aszadra utalt, amikor a tárgyalások szükségességéről beszélt, és megerősítette, hogy Washington nem kíván tárgyalni a szíriai elnökkel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.