Gyakornokok hadával csináltatnák az M1 híradóit, ezért is omlott össze az adás

Média
2015 március 16., 21:49
comments 696

Vasárnap indult a köztévé új hírcsatornája, a műsorrend szerint állandóan friss híreket sugárzó M1. Rögtön hatalmas bakikkal, technikai malőrök sorozatával kezdődött az adás, és feltűnően sokat ismételtek promóciós klipeket és időjárásjelentést. Hétfőn aztán délután fel is adták az eredeti tervet, és híradók helyett órákig a parlamenti vitát közvetítették. Annak ellenére, hogy előzetesen bejelentették, nem lesz parlamenti közvetítés a csatornán.

Egy, a műsorkészítést belülről látó munkatárstól úgy tudjuk, hogy nagyon feszült a hangulat a csatornánál. Nem volt ideje a stábnak megtanulni használni a technikát, és nagyon sokan tapasztalat nélkül csinálják a műsort.

Az M1 közleménye szerint azért közvetítették hétfőn a parlamentet, mert a napirend nagyon érdekes volt, és teret akartak adni az ellenzéknek. Ezzel szemben mi úgy értesültünk, hogy a 14 órás híradót elkezdték készíteni, aztán fel kellett adni a tervet, és 13 órától 17.25-ig a parlamentet kapcsolták inkább, jobb híján.

Folyosón kellett MTI-híreket tömöríteniük

A problémát a teljes felkészületlenség okozta. A munkatársak igen nagy hányadát gyakornokok teszik ki, ők összesen 49-en vannak. Közülük a "régiek" 2015. január 6-án kezdtek, és aztán 4 turnusban, hetenként érkeztek a többiek. Vagyis van köztük olyan, aki alig egy hónapja tévézik csak. Ők egyébként fizetést nem kapnak, csak szociális ösztöndíjat, ami havonta százezer forint körül van.

A gyakornokok összetétele elég vegyes, vannak huszonéves egyetemisták, de olyan negyvenesek is, akik korábban már komolyan tévéztek. Egy részük alig kapott eddig értelmes feladatot, többségük az elmúlt hetekben a délutáni híradókon gyakorolhatott, kevesen közülük pedig rendes politikai anyagot is csinálhattak már.

A gyakornokok képzése nem volt túl alapos. Sokáig a folyosókon kaptak csak helyet, ahol MTI híreken kellett lerövidíteniük, adott esetben 50 karakter hosszúságúra. De voltak napok, hogy semmilyen feladat sem jutott nekik.

Aki ért hozzá, az sem próbálta még

Azok, akik profiként korábban készítették a köztévé híradóját, jórészt előre léptek: a megszaporodott feladatok miatt műsort vezetnek, szerkesztenek, vagy külső helyszíneken riporterkednek, így az új műsorrend elindulása óta közülük legfeljebb tucatnyian dolgoznak bent a gyakornokokkal.

A régi dolgozók felkészítése is kapkodva történt. Múlt hétfőn, március 9-én állították be az új vágószoftvereket, és akkor álltak át a Quantel nevű programra. Ezt aznap még brit oktatók tanították be a profiknak. Nekik kellett volna megtanítaniuk a gyakornokokat ezután a szoftver használatára. A terv az volt, hogy a kisebb anyagokat a gyakornokok elővágják, a néhány profi vágó pedig ellenőrzi, vagy ha kell, akkor finomítja a munkájukat. Ez a terv kútba esett. Emiatt azonban a profi vágók kapacitása egyszerűen nem elég az összes feladat elvégzéséhez.

Az viszont bejött, hogy a képernyő alsó részén olvasható hírcsíkot is gyakornokok írják.

Pénteken látta először, hogyan kell videót vágni

Az alig néhány napos oktatás eleve kaotikus volt, ha a gyakornokok kérdeztek valamit, arra sokszor a szoftvert éppen csak megismerő vágók sokszor maguk sem tudták a választ.

Több olyan gyakornok is van, aki pénteken vágott életében először videót. Szombaton még a rutinosabb kollégák is olyan alapvető kérdéseket tettek fel egymásnak, mint hogy hova kell elmenteni a kész anyagot.

Élesben az új szoftvereket nem tesztelték, a pénteki híradó még a régi Avid és Beta rendszereken készült.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.