Unatkozik? Szekvenáljon DNS-t és gyártson világító baktériumokat, akár a konyhájában!

Petri artFotó: gwire / Flickr CC BY 2.0

Egy csapat fiatal ácsorog sörrel teli műanyagpohárral egy texasi konyhában. A sarokban még két hordó várja, hogy csapra verjék. Ebben még semmi különös nincsen. Az már egy kicsit furább, hogy a konyhaasztalon, amit körbeállnak, mindenfelé petricsészék hevernek. Hát még az, hogy

a petricsészékben módosított génállományú kólibacilusok tenyésznek.

Olyan módosítótt kólibacilusok, amik a sötétben különböző színben fluoreszkálnak, és amiket a csapat szalonspicces fiatal rakott össze épp. A konyhában.

Isten hozott a barkácsgénmódosítás szép új világában!

A csapat, aminek Loren Grush, a Popular Science újságírója is része volt, a garázsbiológia-mozgalom egyik zászlóshajója, a Synbiota készletét használva szekvenált házilagosan DNS-t, hogy aztán azt ártalmatlan kólibacilusokba (ezekből van ártalmas is, de ők nem olyat használnak) ültetve teljesen új, természetben nem létező élőlényeket teremtsen - hogy hogyan, arról itt egy technikai jellegű, de még így is egész érthető leírás.

A készlet, amit használnak, bárki számára elérhető, 395 dollárért lehet rendelni online. A kólibacilusos készletnél vannak összetettebbek is, például az, amivel Violacent, egy igen ritka, épp ezért kifejezetten drága anyagot lehet szintetizálni. Vagy a 995 dolláros szuperkészlet, amivel a haladóbb felhasználók kedvükre szekvenálhatják a DNS-t, hogy aztán megnézzék, mit tud, amit előállítottak.

Ez pedig már közelít ahhoz, amit a garázsbiológia apostolai hirdetnek:

hogy ha tényleg nagy áttöréseket akarunk elérni a genetikában, akkor meg kell teremtenünk a lehetőséget a házilagos kísérletezgetéshez is, mert ha kizárólag intézmények foglalkoznak ezzel, az gúzsba köti az innovációt.

Gondoljanak bele, az, amit most pár ember pár óra alatt akár otthon megalkothat, pár éve még simán Nobel-díjat ért volna.

Csak lázadóknak

Persze a helyzet korántsem olyan rózsás, mint amennyire a mozgalom élharcosai szeretnék. Míg az Egyesült Államokban viszonylag laza a szabályozás, Nagy-Britanniában csak a kormány engedélyével lehet DNS-t babrálni, Németországban pedig úgy általában be akarják tiltani a génmódosított organizmusokat. Magyarországon pedig az alaptörvénybe is beleírták, hogy a testi és lelki egészséghez való jog "érvényesülését Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal [...] segíti elő". Komolyan, a "Szabadság és Felelősség" című rész XX. cikkének (1)-(2) pontja erről szól. (Via Popsci)