Az ügyészség szerint a rendőr jogszerűen lőtte le az örkényi férfit

2015 március 18., szerda 11:40
139

Önvédelemből, jogszerűen lőtt, kézre célzott az a dabasi járőr, aki egy rá fejszével támadó férfivel szemben lépett fel tegnap késő este Örkényben – közölte az eset elsődleges vizsgálatának eredményét a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI-vel.

Eszerint az intézkedés alá vont férfi azért halhatott meg, mert a lövedék célt tévesztett, és a keze helyett a mellkasát találta el. A szóvivő a rendelkezésre álló adatok alapján elmondta: amikor a Dabasi Rendőrkapitányság állományába tartozó négy rendőr intézkedni akart a körözött férfival szemben, az fejszével támadt az egyik járőrre.

A rendőr a támadás elhárítása érdekében szolgálati fegyverével a férfi kezére célzott lövést adott le, de a lövedék a mellkasán találta el, és a férfi meghalt.

A bűncselekmény helyszínén az éjszaka ügyészi részvétellel helyszíni szemlét tartottak, a rendőrre támadó férfi cselekményének kivizsgálására a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomozást rendelt el. Az elsődleges adatok alapján a rendőri fegyverhasználatra önvédelemből, jogszerűen került sor.

A nyomozást annak ellenére lefolytatják, hogy a gyanúsított meghalt. Ha kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy valóban bűncselekmény történt, és azt az elhunyt követte el, a haláleset miatt lezárják a vizsgálatot.

A férfinak egy lopás miatt jogerőre emelkedő, 1 év 3 hónapos börtönbüntetésre kellett volna bevonulnia, de nem jelent meg, ezért körözték. Tegnap késő este rendőrök jelentek meg a lakcímén, hogy letartóztassák. A Roma Sajtóközpontnak az elhunyt férfi családja azt mondta, hogy „a körözött férfi hirtelen felkapott egy baltát és kimenekült a lakásból. A rendőrök üldözni kezdték, majd néhány száz méterre a lakásától utolérték és egy lövéssel lelőtték. A férfi testvére szerint a balta akkor már nem volt a kezében, mert futás közben eldobta.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt