Rétvári: A Ságvári nem lehet Ságvári. Miért ne lehetne akkor Rétvári?

oktatás
2015 március 19., 07:52
comments 328

Meg fogják változtatni a szegedi Ságvári Gimnázium nevét - írta levelében Rétvári Bence, az Emmi államtitkára Szabó Sándor MSZP-s képviselőnek. A Délmagyar mai számában (valószínűleg a nyomtatottban, mert a neten nincs nyoma) közölte Rétvári levelét, amiben az államtitkár közli:

fontos, hogy az intézmények vállalható példaképei legyenek, ne pedig olyanok, akik megosztják az embereket.

Rétvári a levélben idézi az MTA állásfoglalását, miszerint Ságvári neve

„a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk, mivel értelmezésünk szerint (…) 20. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartásához kapcsolható”.

Szegeden egy hónapja áll a bál, mert a gimnázium és a volt diákok ragaszkodnak a névhez.

Tiszteletteljes javaslatom: Rétvári Bence Gyakorló Gimnázium. Rétvári-Ságvári, Endre-Bence, a kutya se venné észre.

(Nol.hu, Hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.