A gazdasági minisztérium kikéri magának, hogy súlyos gazdasági következményei lehetnek a vasárnapi zárva tartásnak

Tbg
gazdaság
2015 március 20., 12:21
comments 110

"Általában szép az ami érdek nélkül tetszik" - Immanuel Kant a szépség esztétikájáról Varga Mihály és csapata a vasárnapi zárvatartásról

A nemzetgazdasági minisztérium szerint nem készített 2011-ben hatástanulmányt arról, hogyha a kormány bevezetné a vasárnapi zárvatartást, akkor annak súlyos gazdaságai következményei lesznek.

Mint arról a Népszabadság beszámolt, igenis készült ilyen kutatás még három évvel ezelőtt, és akkor az NGM figyelmeztette is a kormányt, hogy ha bevezetik a vasárnapi kötelező zárvatartást, akkor:

  1. Az állás nélkül maradó 10-15 ezer volt dolgozónak fizetendő munkanélküli-segély: 2,3-3,4 milliárd forint
  2. A kieső béralapra jutó, elmaradó adó- és járulékbevétel: 26-27 milliárd forint
  3. Várható forgalomcsökkenés: 20,4 milliárd forint
  4. Várható áfakiesés: 7,6 milliárd forint
  5. A teljes költségvetési kiesés: 43,2–49 milliárd forint

pluszköltségekkel járhat a költségvetésre nézve a KDNP-s javaslat: több tíz milliárd forint esik ki a gazdaságból, ráadásul töb mint tízezer dolgozó maradhat munka nélkül.

Az NGM pétneken azonban már közleményben tagadta, hogy ilyen tanulmányt készített volna:

„A nemzetgazdasági tárca illetékesei megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint kiszivárogtak egy hatástanulmány részletei a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy ebben a témában elemzés született volna a minisztérium megbízásából.”

Sőt, az NGM - amelyik ezek szerint nem készített hatástanulmányt a témában (WTF?) - ennek ellenére azon a véleményen van, hogy nem is igaz, hogy a vasárnapi zárvatartás munkahelyek elvesztésével járna, hiszen:

„A sajtóban idézett tanulmány megállapításai és logikája, talán 2011-ben még helytállóak lehettek volna, de ma már érvénytelenek. Abban az időszakban a gazdasági világválságnak, valamint a 2010 előtti kormányok felelőtlen politikájának köszönhetően a magyar gazdaság és társadalom még nem tudta volna ezt a kereskedelemben dolgozó munkavállalók érdekeit szem előtt tartó fontos lépést veszteségek nélkül kezelni. Azonban az elmúlt évek következetes, a gazdaság élénkítését célzó, valamint a munkahelyteremtést elősegítő politikájának eredményeként mára már a munkaerőpiacra és a költségvetésre gyakorolt negatív hatása a vasárnapi munkavégzés tilalmának teljes mértékben megszűnt.”

Ha jól értem, Varga Mihály minisztériuma azt akarja mondani, hogy "nem, nem számoltunk ki semmit, de akik kiszámoltak valamit, azoknak nincs igazuk, mert mi számolás nélküli is tudjuk, hogy jó a vasárnapi zárvatartás".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.