Mégsem akarja a kormány annyira a kötelező drogtesztet

POLITIKA
2015 március 20., 06:36
comments 61

Még december 5-én vetette fel Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Józsefváros polgármestere, hogy pisiltetni kellene a 12-18 éves korosztályt, a politikusokat és az újságírókat, így kiszűrve a droghasználókat. A Fidesz-frakció hamar az ötlet mögé állt, Rogán Antal frakcióvezető napokon belül megtárgyaltatta a fideszesekkel az ötletet, majd bejelentette, hogy a frakció támogatja a javaslatot.

Azóta viszont senki nem beszél a kötelező drogtesztről. Kocsis Máté nemrég azt mondta, hogy ő továbbra is fontos problémának tartja a droghasználatot, de a javaslata jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériumánál van. Az Emmi a hvg.hu kérdésére ennyit válaszolt:

„A kormány a tervek szerint áprilisban tárgyalja a Nemzeti Drogellenes Stratégia végrehajtásának cselekvési tervét, és ehhez kapcsolódóan vitathatja meg a drogtesztre vonatkozó felvetést.”

Itt tehát már csak feltételes módban beszélnek Kocsis javaslatáról. Az ötlet még az ünnepek után rengeteget finomodott, felmerült, hogy a politikusoknak nem kellene pisilniük, aztán az, hogy talán az újságíróknak sem.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a kormánytagok és a Fidesz vezetése sem lelkesedik az ötletért. A KDNP-s Rubovszky György és Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége is felszólalt a javaslat ellen, Kövér László pedig a Heti Válasznak azt mondta, hogy

„Voltak értelmetlen felvetéseink is, amelyek szerepet játszottak a népszerűség-csökkenésben. (…) A kötelező drogteszt javaslata szerintem végiggondolatlan volt (…) Egy-egy ilyen kapkodásban fogant ötlet több kárt okoz, mint amennyi haszonnal esetleg a bevezetése járna."

A hvg.hu értesülése szerint a pisiteszt ötlete Orbán Viktor miniszterelnöki kommunikációs stábjában született, ahol úgy gondolták, hogy a Fidesz ezzel az ötlettel eredményesen tarthatná uralma alatt a politikai diskurzust. Még felméréseket is készítettek, amikből az derült ki, hogy a lakosság nagyobb része támogatná az ötletet.

A politikai elitben viszont nincs mögötte bázis, még a Fidesz-frakció sem egységes a kérdésben, az ellenzéki pártok közül pedig még a Jobbik is azt mondja, nem támogatja Kocsis ötletét, hiszen a radikális párt is inkább az alkohol elleni harcra költené a pisielemzésre költendő adóforintokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.