Sarkozyék nyertek, de a nyomukban van a Nemzeti Front

külföld
2015 március 22., 20:38
comments 43
  • Az első becslések szerint a szavazatok 29-32 százalékával a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) végzett az élen a francia helyhatósági választások első fordulójában.
  • A kormányzó Szocialista Párt (PS) egyes előrejelzések szerint a szavazatok 25-32 százalékát szerezhette meg.
  • A szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) 24-26 százalékot ért el.
  • Más becslések viszont az utóbbit teszik a második helyre.

A 43 millió választópolgárból 52 százalék vonult az urnákhoz, hogy a 101 megyei tanács tagjait megválassza 6 évre.

Az eredmény meglepetést okozott Franciaországban, miután valamennyi közvélemény-kutatóintézet a Marine Le Pen vezette FN győzelmét jelezte előre, a szavazatok kb. 30 százalékával.

De a szélsőjobboldali párt mégsem veszített, hiszen megtöbbszörözte a képviselői számát a megyei tanácsokban, és tovább növelte az országos beágyazottságát, miután a tavaly márciusi önkormányzati választásokon 11 polgármesteri helyet is elnyert.

A miniszterelnök örült

„A Nemzeti Front nem vált a legerősebb francia politikai erővé” – üdvözölte a becsült eredményeket Manuel Valls miniszterelnök (aki a saját párja eredményét „tiszteletreméltónak” nevezte) televíziós beszédében, néhány perccel a szavazóhelyiségek bezárása után. Arra kérte a választókat, hogy akadályozzak meg a szélsőjobboldal előretörését a jövő vasárnapi második fordulóban:

„Arra kérek mindenkit, hogy foglaljon állást egyértelműen és szavazzon a baloldali vagy a jobboldali köztársasági jelöltekre, amikor azok egyedül kerülnek szembe a szélsőjobboldallal. Minden köztársaságpártinak szembe kell néznie a felelősségével.”

De nem kéne örülni

Marine Le Pen szerint viszont a kormányfőnek „be kellene nyújtania a lemondását” a szocialisták leszereplése miatt. „A Nemzeti Frontnak sikerült túlszárnyalnia az európai parlamenti választási eredményét” – mondta. (A tavalyi EP-választást az FN a szavazatok 25 százalékával megnyerte.)

photo_camera Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője (Fotó: Joel Saget / AFP)

Sarkozy nem paktál le

A jobboldali ellenzék vezetője, Nicolas Sarkozy volt államfő megígérte, hogy a pártja, az UMP „sem országos, sem helyi szinteken nem fog össze” az FN-nel a második fordulóban, mert:

„Ez a párt, amelyiknek ugyanaz a programja, mint a szélsőbaloldalnak, és amelyik gratulált a szélsőbaloldal győzelméhez Görögországban, nem szolgál megoldással a franciák számára.”

A volt elnök azt is mondta, hogy azokban a választókörzetekben, ahol a jobboldali jelöltek nem jutottak be a második fordulóba, az UMP nem fogja támogatni sem az FN-t, „amelyik párthoz semmi közünk, sem a PS-t, amelyiknek nem osztjuk a nézeteit”.

Sarkozy szerint a választók azért fordultak el tömegesen a baloldaltól, mert az az érzésük, hogy három éve (Francois Hollande elnökké választása óta) szüntelenül hazudnak nekik. „A legtöbb megyében a jobbra és a centrum felé való tömeges fordulás feltételei ma este megszülettek” – mondta.

photo_camera Nicolas Sarkozy volt államfő, az UMP elnöke (Fotó: Dominique Faget / AFP)

A francia megyék közül most 61-ben a baloldal van többségben, a többi 40-et a jobboldal irányítja. A választások második fordulóját jövő vasárnap tartják. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.