A görög miniszterelnök II. világháborús jóvátételt követel a németektől

2015 március 24., kedd 11:46
208

A pénzügyminiszter nemrég azzal állt elő, hogy Németország 160 milliárd eurós jóvátétellel tartozik a görögöknek, amiért a második világháború alatt a nácik megszállták az országot. Ezt új kutatásokkal igyekeznek alátámasztani.

A fő érv az, hogy 1942-ben a Harmadik Birodalom kölcsönt vett fel a görög nemzeti banktól, de aztán sosem fizetették vissza. A számítások szerint az akkor 476 milló birodalmi márka értékű hitel mai értéken úgy 8-11 milliárd eurót érhet. De kártérítést követelnek a német katonák által elkövetett distomói mészárlásért is: a Waffen-SS 1944 júniusában több mint 200 civilt mészárolt le a faluban. II. világháborús károkért Görögország utoljára a 60-as években kapott 115 millió márka kártérítést a globális jóvátételi kifizetésekből, külön még nem fizettek neki.

Most Alekszisz Ciprasz miniszterelnök is felvette ezt a fonalat, pedig Görögország anyagilag még mindig a németektől függ. Angela Merkel német kancellárnak is mondta, hogy nem anyagi, hanem morális kérdés, hogy a németek fizessenek jóvátételt. (Ezt a görög média szerint német turisták is érzik.) Merkel állítólag ideges lett ettől, és közölte, hogy az ügyet már hivatalosan is lezárták.

A múlt hónapban Oroszország is közölte, hogy újraszámolták, és még több pénzzel jönnek nekik a németek a második világháborúért. (Guardian, Spiegel)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt