Kínában kivégeztek három ujgurt a tavalyi késes terrortámadás miatt

Terrorizmus
2015 március 24., 09:22
comments 6

Kivégeztek három ujgur férfit Kínában, akiket felelősnek tartanak, és bűnösnek találtak a kunmingi pályaudvarnál tavaly elkövetett terrorcselekmény ügyében. A késes támadásban 31-en haltak meg, és több mint 140-en sebesültek meg.

A Jünnan tartomány székhelyén tavaly márciusban elkövetett csoportos akcióban fekete ruhába öltözött támadók hosszú pengéjű késekkel válogatás nélkül estek neki várakozó civileknek. A helyszínen négy támadót lelőttek, egy nőt megsebesítettek, és elfogtak.

A nő és az ügyben őrizetbe vett további három férfi tavaly szeptemberi közös bírósági tárgyalásán három halálos ítéletet mondtak ki, a nő, aki várandós volt, életfogytig tartó szabadságvesztést kapott. A nevükből ítélve hszincsiangi ujgur nemzetiségű férfiakat gyilkosságban és terrorszervezet vezetésében találták bűnösnek. Az elsőfokú ítéletet mind a jünnani felső bíróság, mind a kínai legfelsőbb bíróság helybenhagyta.

Legutóbb március első hetében érkeztek hírek olyan késeléses támadásról, amik elkövetőiről a média azt feltételezte, hogy szintén ujgurok voltak. 9 embert sebesítettek meg a déli Kanton város főpályudvarán. Ugyanott tavaly májusban 6 embert késeltek meg, a gyanúsítottat Hszincsiangban fogták el.

Tavaly áprilisban egy pályaudvari támadásban Hszincsiang székhelyén, Urumcsiban legalább hárman életüket vesztették, csaknem 80-an megsebesültek. Májusban ugyanott egy piaci robbantásos merényletben legalább 43-an meghaltak, és több mint 90-en sebesültek meg.

Ezután kiterjedt terrorellenes kampány indult elsősorban a térségben, de országosan is. Ebben gyanúsítottak százait fogták el, és szintén százak ügyében hoztak gyorsított eljárásban ítéletet, többnyire terrortámadások, szélsőséges vallási tevékenység, fegyver- és robbanószergyártás, terrorista propaganda terjesztése és illegális határátlépés miatt.

A legfelsőbb bíróság márciusi jelentése szerint tavaly 712 embert ítéltek el szeparatista tevékenységért vagy erőszakos terrorcselekményekben való részvételért. A statisztika szerint ez több mint 13 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.