A kormánybiztos szerint is közel a megállapodás a paksi bővítés ügyében

A paksi atomerőmű két új blokkjának üzemanyag-szállítási szerződését a finn modell alapján véglegesítik, a megállapodás hamarosan megszülethet az erőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos szerint.

Aszódi Attila kormánybiztos az Energiainfo.hu szakportál szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén elmondta: nincs arra kötelezettség, hogy nem a Roszatomtól, hanem másik szállítótól kell az üzemanyagot beszerezni. Ugyanakkor európai uniós elvárás, hogy egy adott idő elteltével legyen lehetőség meghívni másik szállítót is, ha van az adott reaktorhoz alkalmazható üzemanyaga. Ennek a pontos szerződéses feltételeiről folyik most az egyeztetés - közölte.

Korábban a Financial Times arról írt, hogy az Európai Bizottság azért emelt kifogásokat a paksi bővítéssel szemben, mert a bővítésről szóló szerződések szerint csak a Roszatom szállíthatott volna üzemanyagit az erőműbe, ez pedig ellentétes az EU versenyszabályaival.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.