Félelmetes, ahogy Kövér László értelmezi a szólásszabadságot

Az Országgyűlés elnöke szerint ma Magyarországon, és egyre inkább a világban is „pártos sajtó” működik, és a közmédia feladata, hogy a lehető legtárgyilagosabban, a lehető legtöbb – elfogultságra ugyan hajlamos –, de elfogulatlan ítéletalkotásra alkalmas emberhez jusson el.

Kövér László erről a Magyar Katolikus Rádió Találkozások című műsorában beszélt – írja az MTI. Szerinte tárgyilagos, tényekre törekvő, más vélemények méltóságát is tisztelő orgánum alig akad Magyarországon és külföldön.

Ez szerinte alapvetően baj, a sajtószabadság abban a formában, ahogyan megálmodták, és ahogy a demagógok hirdetik, már régen nem létezik, ma a tulajdonos szabadsága létezik, hogy a saját maga arcára, képére formálja a saját nyers érdekei szerint az adott médiumot. Mint mondta:

Mégis egyfajta képmutató megközelítéssel csak az államtól féltik a sajtó szabadságát, és nem hajlandók tudomást venni arról a jelenségről, amiben nem Simicska Lajos az első számú szereplő a fontossági sorrendben.

Kövér László felfogásában a sajtószabadság nem az újságírók szabadságát jelenti arra, hogy mindenféle megkötöttség nélkül bármit bárkiről bármikor leírhassanak. Szerinte a sajtószabadság a híreket fogyasztó polgárnak a szabadsága arra, hogy a sajtón keresztül a valóságot és összefüggéseket a lehető legobjektívebben megismerhesse. De mondott még nagyobb hülyeséget is:

25 éve Magyarországon a sajtószabadságot az újságírók és a tulajdonosok úgy értelmezik, hogy az ő szabadságukra vonatkozik, arra, hogy a valóságot ne megismertethessék, hanem alakítsák, a politikai szereplők közé kéredzkedjenek anélkül, hogy választáson estek volna át.

Fotó: Kovács Attila / MTI

A blogokat nem sorolta a sajtó szereplői közé, azokat a „mocskolódás szabadságának részeként” könyvelte el a magában.

Kövér László beszélt arról is, semmi baj, hogy az ATV elfogult a baloldal javára, hogy a Népszava „pártos revolverlap”, de az már inkább sajnálatos, hogy a Népszabadság, aminek sokkal nagyobb mozgástere volt a 90-es évek elején, szintén pártlappá süllyesztette magát, és beszorította magát a balsarokba.

Azzal sincsen és nem is volt semmi baj, hogy a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet kifejezetten kormánypárti megközelítésből próbálta meg a híreket értelmezni, és a Hír TV-vel hasonlóan ez a helyzet – mondta Kövér.

Szerinte ehhez képest kellene legyen középen az a mértékadó média, leginkább a közmédia, amelyik nem vádolható sem egyik, sem másik irányban való elfogultsággal. Ha valaki bekapcsolja, és nem akar máshonnan tájékozódni, akkor biztos lehet benne, ami elhangzik, az a valóság része és többé-kevésbé pártatlan.

A házelnök szerint ez az egyensúly sosem volt igazán meg, és most azzal, hogy a jobboldalon a Magyar Nemzet és a Hír TV megítélésük szerint kiesett a szerepéből, végleg felborult, és ebben a közmédia is nehezebben fogja megtalálni a helyét.

A Magyar Televízió és Magyar Rádió teljesítményével sem elégedett, több, a minőségre és a politikai pártatlanságra vonatkozó kritikája és megjegyzése is lenne, de hagyni kell még egy kis időt, hogy az új helyzetben megtalálják a helyüket.

Szerinte a közmédiának az a feladata, hogy a lehető legtárgyilagosabban, a lehető legtöbb, elfogultságra ugyan hajlamos, de elfogulatlan ítéletalkotásra alkalmas emberhez jusson el, hiszen, mint kérdezte:

Kitől lehet elvárni, hogy a kormány álláspontját közvetítse az emberek felé, ha nem a közmédiától?

Kövér László azt gondolja, ez elvárás, és ez még a BBC-nél is így van tudomása szerint. Mint mondta, ott egyharmadban a kormánynak, egyharmadban a kormánypártoknak és a maradék egyharmadban pedig az ellenzéknek kell lehetőséget adni. Ennek szerinte kormánytól függetlenül érvényesülnie kell.

Egyéb bölcsességek

Kitért arra is, hogy az oktatásban az a rendszer romlott el, ami 15 éve még talán jól működött. Azt, hogy az irány jó-e, amit vettek, az idő dönti el.

Az útdíjról azt mondta: a támadások, amik érték őket – saját kommunikációs hibáikból fakadóan – csak arról szóltak, hány ember életét lehetetlenítik el, és nem arról, hogy a döntő többségnek a megyei matricarendszer jó. Ez egy sikertörténet, a kommunikációs stáb csődje, hogy nem sikerült azt csinálni belőle, szerinte a kormány kommunikációs apparátusa nem működött jól, és hibás volt az előkészítés is.

Kövér László felvetette a kérdést: miért nem lehetett az újságíróknak tárgyilagosan, előítélet-mentesen feltenni a kérdéseiket, hogy bár a kormány hibázott, de az állampolgár a valóságot tudhassa meg. A házelnök a helyzet kialakulásáért a kormány hibája mellett a valóságról torz módon tudósító média felelősségét is felvetette.