Franciaországban beköszöntött a zöld tetők kora

külföld
2015 március 25., 14:35

A francia parlament nemrég elfogadott egy jogszabályt, ami előírja, hogy a francia városok üzleti negyedeiben (tehát azokon a részeken, ahol túlnyomórészt nem lakóházak vannak) minden új építésű ház tetején vagy napelemeket kell elhelyezni, vagy növényekkel beültetni a tetőt. A döntéssel csökkenteni remélik a házak energiafelhasználását, csökkentenék a városi csatornarendszer terhelő esővíz mennyiségét és nagyobb életteret biztosítanának a városi madaraknak is. Emellett arra is jók lehetnek a zöld tetők, hogy csökkentsék a belvárosok nyaranta tapasztalt túlmelegedését.

Párizsnak külön céljai is vannak: a város vezetése 2020-ig 25 százalékkal csökkentené a városban felhasznált energia mennyiségét.

Franciaország energiaellátásának nagyjából 80 százalékát biztosítják az ország atomerőművei, a tiszte energia túlsúlya miatt pedig jócskán lemaradtak Nyugat-Európa más országaitól (főleg Dániától és Németországtól) a környezetbarát energetikai beruházások terén. A mostani döntésen ezen a versenyhátrányon is csökkenteni szeretnének.

A már álló épületek tetejét nem kötelező zölddé alakítani, de az önkormányzatok igyekeznek bátorítani ezt a folyamatot is, az Eiffel-torony is jó példával jár elöl: a vasszerkezetre nemrég szélturbinákat szereltek. (Quartz)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.