Vasárnap Ön is reggel hat körül szokott virágot venni?

gazdaság
2015 március 26., 20:21
comments 178

Mennyire életszerű, hogy valaki vasárnap reggel hat körül leugrik egy virágért a virágboltba? Ezzel próbálta sarokba szorítani Hiller István MSZP-s képviselő a Nemzetgazdasági Minisztériumot. Sőt, elővette a politikusok halálos fegyverét, a választókerületéből érkező véleményeket, mintha nem lett volna megfelelően megkutatva a vasárnapi zárva tartás hatása.

Nézzük, mivel is győzködte volna az NGM-et a szemérmetlen szocialista politikus, hogy nyerjen a virágoslobbi.

"Az emberek vásárlási szokásai értelemszerűen virágok, növények esetében kialakultak és jól meghatározhatóak. Véleményük (a kerületi virágosok - a szerk.) szerint teljesen életidegen a 6 órai nyitás lehetősége, ugyanis vasárnap reggel fél 7-kor nem vásárolnak az emberek virágot, de legalábbis csak elenyésző mennyiségben. Ugyanakkor normális életvitelük szerint késő délelőtt és kora délután annál inkább.

Tájékoztatásuk szerint egyébként a vasárnapi forgalom meghaladja az átlagos hétköznapi forgalmat. Kérésüket és javaslatukat tolmácsolva azt kívánom felvetni, hogy a törvény megfelelő helyét úgy korrigálják, hogy a virágot árusító üzletek vasárnap ne reggel 6 és déli 12 óra között, hanem délelőtt 9 és délután 3 óra között lehessenek nyitva" - írja Hiller.

Megadta-e magát az NGM a hajnali virágvásárlók elleni átlátszó lobbizásnak?

Először is: a 200 négyzetméternél kisebb üzletek vasárnap bármikor nyitva tarthatnak, ha a tulajdonos vagy a családtagja áll be a pultba. A virágüzletek az NGM szerint jellemzően ilyenek.

Másodszor: "a virágüzletek törvény által meghatározott nyitvatartási rendje — a vásárlói szokásokra figyelemmel -- lehetővé teszi a virágüzletek alkalmazottai számára is, hogy részesei lehessenek saját családi, baráti eseményeiknek, amit a hosszabb ideig történő nyitvatartási rend már korlátozhat".

És végül:

"a virágvásárlás jellemzően alkalmakhoz, eseményekhez kötődik, amelyek előzetes szervezést, felkészülést igényelnek".

A lobbi visszaverve, tessék jóelőre betervezni a virágvásárlást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.