Megöltek egy azeri katonát Hegyi-Karabahban

Az örmény erők megöltek egy azeri katonát a vitatott hovatartozású Karabah régióban húzódó frontvonalon, jelentette be pénteken Bakuban egy azerbajdzsáni katonai szóvivő.

A katona még csütörtökön lelte halálát, amikor - azeri közlés szerint - az örmények megsértették a tűzszünetet.

A múlt héten is fegyveres összetűzés történt örmény és azerbajdzsáni katonák között Karabahban, akkor három örmény katona életét vesztette, négy pedig megsebesült. Az év eleje óta legalább huszonkét ember halt meg a jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, de örmények lakta és kontrollálta enklávéban.

Karabah a Szovjetunió idején Azerbajdzsánhoz tartozott, de a két volt tagköztársaság között még a Szovjetunió felbomlása előtt, 1988-ban háború tört ki a területért. Az 1994-ben tűzszünettel lezárult háborúban mintegy 30 ezren haltak meg, és több százezer ember kényszerült elhagyni otthonát. A két ország azóta sem tudott megállapodni a terület státusáról, így az állandó feszültségforrás a Kaukázus déli részén.

A névleg önálló Karabahot Örményország 1994 óta jelentősen támogatja, és hét további azerbajdzsáni közigazgatási egységet is ellenőrzése alatt tart, hogy biztosítsák Karabah védelmét, valamint az anyaország és a karabahi enklávé összeköttetését. Az elmúlt években a gáz- és olajbevételeknek köszönhetően Azerbajdzsán sokkal gazdagabb lett, ami együtt járt a haderő reformjával is. (via MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.