Finnország legnagyobb napenergiai paneljeit olyan helyen építik fel, ahol telente napi három és fél órát van csak világos

Az ország északi részén található Oulu városa, ide fogják hamarosan felépíteni Finnország legnagyobb napenergetikai építményét: 1600 tetőre szerelt nappanelt, ami egy közelben működő ipari nyomdát fog ellátni energiával.

Pedig Oulu meglehetősen északon fekszik, telente a napsütötte órák száma 3 és fél órát tesz ki naponta. Igaz viszont, hogy nyaranta pedig húsz órán át süthet a Nap/nap. Azaz dacára annak a vélekedésnek, amit itthon L. Simon László államtitkár képvisel a leghevesebben, hogy a Nap bizony nem süt mindig, ezért nem megoldás számunkra a napenergia, más országokban inkább az az elképzelés dívik, hogy próbálják meg kihozni a legtöbbet, ami megújuló energiákból lehetséges, és csak a maradékot pótolják ki hagyományos energiaforrásokból.

(PEKKA SAKKI / LEHTIKUVA / AFP)

Oulu egyben Finnország egyik nagyobb városa, és a Quartz cikke szerint egy kicsit úgy működik, mint egy kutatói-energetikai laboratórium, lakosság arányaira vetítve a kutatás-fejlesztésre fordított pénzek itt az ötödik legnagyobbak egész Európában.