Finnország legnagyobb napenergiai paneljeit olyan helyen építik fel, ahol telente napi három és fél órát van csak világos

külföld
2015 április 01., 10:05
comments 123

Az ország északi részén található Oulu városa, ide fogják hamarosan felépíteni Finnország legnagyobb napenergetikai építményét: 1600 tetőre szerelt nappanelt, ami egy közelben működő ipari nyomdát fog ellátni energiával.

Pedig Oulu meglehetősen északon fekszik, telente a napsütötte órák száma 3 és fél órát tesz ki naponta. Igaz viszont, hogy nyaranta pedig húsz órán át süthet a Nap/nap. Azaz dacára annak a vélekedésnek, amit itthon L. Simon László államtitkár képvisel a leghevesebben, hogy a Nap bizony nem süt mindig, ezért nem megoldás számunkra a napenergia, más országokban inkább az az elképzelés dívik, hogy próbálják meg kihozni a legtöbbet, ami megújuló energiákból lehetséges, és csak a maradékot pótolják ki hagyományos energiaforrásokból.

photo_camera (PEKKA SAKKI / LEHTIKUVA / AFP)

Oulu egyben Finnország egyik nagyobb városa, és a Quartz cikke szerint egy kicsit úgy működik, mint egy kutatói-energetikai laboratórium, lakosság arányaira vetítve a kutatás-fejlesztésre fordított pénzek itt az ötödik legnagyobbak egész Európában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.