Túlóráznak az iráni atomtárgyalásokon

Az eredetileg tervezett határidő lejárta után is folytatódnak az egyeztetések Svájcban, ahol az orosz és iráni tisztviselők szerint is történt már előrelépés. Az orosz külügyminiszter Lavrov szerint minden fő kérdésben sikerült megállapodni, de a nyugati politikusok szerint még mindig van mit tisztázni. Az Egyesült Államok képviselői szerint ahhoz elég előrelépés történt, hogy folytatódjanak a tárgyalások a határidő lejárta ellenére is, de számos bonyolult kérdés még megoldatlan maradt.

Azaz jelenleg fogalmunk sem lehet arról, mi történhetett eddig a tárgyalásokon.

A tárgyalások tétjéről, az iráni nukleáris programról itt írtunk részletesen tegnap.

A legoptimistább mindenképp Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Az orosz állami média eleve azt jelentette már éjjel, hogy meg is van az egyezség, de erről azóta kiderült, hogy ez nem volt igaz. Lavrov szerint viszont órákon belül már tényleg jöhet a megállapodás, ha meg nem, akkor a nap folyamán.

Kidőlt újságíró a helyszínen (BRENDAN SMIALOWSKI / POOL / AFP)

AZ irányi külügyminiszter, Mohammad Javad Zarif szerint is sikerült előrehaladniuk, és szintén szerdai befejezést vár.

Ugyanakkor a kínai és a francia külügyminiszter már távozott a svájci helyszínről, de a francia miniszter, Laurent Fabius annyit elmondott, hogy hasznosak voltak a tárgyalások.

Az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama az éjszaka videókonferencián tárgyalt az amerikai diplomáciai csapattal. Erről sem derült ki sokkal több részlet. (BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.